آشنایی با انواع پدال پیانو و نحوه استفاده صحیح از آنها برای هنرجویان مبتدی، بسیار مهم است. زیرا پدالها به شما کمک میکنند تا از همان آغاز نوازندگی پیانو، صدای کاملتری از ساز خود تولید کنید و از پتانسیل واقعی پیانو بهرهمند شوید. هرچند که شاید در ابتدا آموزش پیانو ایجاد هماهنگی بین دستوپا برایتان کمی چالشبرانگیز باشد. با اینحال با یادگیری اصول اولیه پدالگذاری، مانند زمانبندی دقیق و درک مناسب از قطعات موسیقی، میتوانید اجرای خود را به سطح بالاتری ارتقا دهید. اگر هنوز کاملا متوجه نشدهاید که پدال پیانو برای چیست؟ و چه کاربردهایی دارد؟ با ما در این مطلب همراه باشید.
پدال پیانو چه تاثیری در بهبود نوازندگی پیانو دارد؟
پدالهای پیانو یکی از مهمترین اجزای این ساز هستند که نقش مهمی در تغییر صدای این ساز و زیباسازی قطعات برعهده دارند. این پدالها در حقیقت اهرمهایی هستند که نوازنده توسط آنها میتواند کیفیت و حالت صدای نواخته شده را کنترل کند. همهی پیانوها، چه پیانو دیجیتال و چه پیانو آکوستیک، سه پدال دارند. به طور کلی اگر با انواع پدال پیانو و عملکرد آنها آشنا شوید، میتوانید به راحتی از آنها استفاده کنید.
کاربرد انواع پدال پیانو
برای اینکه بتوانید از پدال پیانو به درستی استفاده کنید باید انواع پدال پیانو را بشناسید و بدانید، هر کدام چه نقشی در نوازندگی شما ایجاد میکنند. در این بخش به طور کامل کاربرد پدالهای پیانو را بررسی میکنیم.
پدال دمپر یا ساستین (Sustain Pedal)
پدالی که در سمت راست ساز پیانو واقع شده است، پدال دمپر یا ساستین نام دارد. هنگامی که نوازنده شروع به نواختن میکند، چکش بعد از هربار فشردن کلید به سمت سیم مربوط به آن کلید حرکت میکند و با به ارتعاش درآوردن آن سیم، تولید صدا میکند. تا زمانی که ارتعاش آن سیم ادامه داشته باشد، صدای آن نت به گوش میرسد. به همین دلیل زمانی که نوازندگان درحال نواختن سریع و پشت سرهم چندین نت باشند، صدای تمام سیمها با هم قاطی شده و نتها غیر قابل شناسایی میشوند.
دمپر، بالشتکهای نمدی کوچکی هستند که کارشان این است که پس از رها شدن کلاویه توسط نوازنده، از لرزش بیشتر آن سیم جلوگیری میکنند. به همین ترتیب لرزش صدا از بین میرود و نتهای بعدی با وضوح کامل شناسایی و شنیده میشوند. در برخی قطعات، نوازندگان نیاز دارند تا نتهایی با صدای کشدار یا به اصطلاح ساستیندار بنوازند. برای ایجاد چنین قابلیتی در ساز پیانو، پدال دمپر به وجود آمده است. به این منظور نوازنده میتواند پس از فشردن کلاویه، پدال دمپر را پایین نگه دارد. تا زمانیکه این پدال پایین باشد، دمپر روی سیم قرار نمیگیرد و صدا قطع نمیشود.
پدال سوستنوتو (Sostenuto Pedal)
پدال سوستنوتو، پدالی است که در وسط واقع شده است. به همین دلیل به این پدال، پدال میانی هم میگویند. این پدال کمک میکند تا صدای یک یا چندین نت خاص، نگه داشته شود و صدای بقیه نتها رها شوند. در رابطه با تفاوت پدال سوستنوتو با دمپر باید بگوییم، زمانی که نوازنده پدال دمپر را فشار میدهد، صدای همهی نتها به طور همزمان کشیده میشود. اما نوازنده میتواند به کمک پدال سوستنوتو، انتخاب کند که کدام نت بی اثر شود و یا صدای کدام نت طولانیتر باشد.
پدال کم صدا یا نرم (Soft Pedal)
در نهایت پدال کم صدا در سمت چپ قرار دارد. این پدال به کاهش حجم صدا کمک میکند. زمانی که نوازنده بخواهد صدای نرم و آرامتری تولید کند، از این پدال استفاده میکند. نحوهی عملکرد این پدال به این صورت است که چکشها برای ضربه زدن به سیمها، فاصله کمتری را طی میکنند. این موضوع باعث میشود تا ضربه نرمتر و در نتیجه صدا آرامتر از حد معمول باشد. از این پدال برای ایجاد حالتهای صوتی و تونالیتههای خاصی استفاده میشود.
نحوه خواندن پدالهای پیانو در برگه نت چگونه است؟
بعد از آشنایی با نام پدالهای پیانو و بررسی نقش هر یک از آنها، نوبت به نحوهی خواندن و اجرا آنها میرسد. در واقع، برای اجرای درست نتها و استفاده از پدالها در برگهی نت، علامتهای اختصاری خاصی مشخص شده که باید کدام پدال را به چه مدت زمانی نگه دارید. در ادامه به این بحث میپردازیم.
پدال ساستین
روی صفحهی نت، استفاده از پدال دمپر معمولاً با علامت «Ped» و یک خط افقی نشان داده میشود. با دیدن علامت ped باید پدال را فشار دهید. خط افقی که کنار این علامت وجود دارد، نشاندهندهی مدت زمان نگه داشتن پدال است. در نهایت با دیدن علامت ستاره «*» باید پدال را رها کنید.
برای مثال اگر در برگه نت، علامت Ped در ابتدای یک میزان باشد و خط افقی تا انتهای میزان ادامه پیدا کند، باید پدال را در طول آن میزان نگه دارید. اگر علامت ستاره یا خط قطعکنندهای در وسط خط افقی دیده شود، باید پدال را رها کرده و دوباره فشار دهید.
پدال سوستنوتو
پدال سوستنوتو کمتر از سایر پدالها استفاده میشود، اما برای نگهداشتن صداهای خاص هنگام نواختن نتهای دیگر بسیار کاربردی است.
روی صفحهی نت، این پدال معمولاً با علامت « Sost. Ped » یا گاهی یک خط افقی زیر نتهای موردنظر نشان داده میشود. شما باید وقتی این علامت را دیدید، پدال را درست زمانی که نت مشخص شده، نواخته میشود فشار دهید و تا زمانی که خط ادامه دارد، پدال پیانو را نگه دارید.
پدال نرم یا سافت
روی صفحهی نت، این پدال معمولاً با علامت «Una Corda» نشان داده میشود. وقتی این علامت را میبینید باید پدال را فشار دهید تا صدای پیانو کاهش یابد. سپس با دیدن علامت «Tre Corde» یا «T.C.» پدال را رها کنید.
همانطور که مطالعه کردید، یادگیری پدالگذاری نهتنها به بهبود تکنیکهای نوازندگی پیانو کمک میکند، بلکه به درک عمیقتر موسیقی و ایجاد اجراهای پرمفهوم و تأثیرگذار نیز منجر میشود. در واقع استفاده صحیح از پدالها به نوازنده امکان گسترش صداهای پیانو، پیوند نتها و ایجاد رنگهای صوتی متنوعی را میدهد. این ویژگیها به هنرجو کمک میکنند تا قطعات موسیقی را با عمق و بیان بیشتری اجرا کند و از همان ابتدا حس موسیقایی قویتری در نوازندگی خود پرورش دهد.
در نهایت، تسلط بر انواع پدال پیانو باعث میشود که هنرجویان بتوانند از امکانات کامل پیانو بهره ببرند و اجرای موسیقی را به یک تجربه غنی و لذتبخش تبدیل کنند. بنابراین، آموختن این مهارت از همان مراحل ابتدایی یادگیری، پایههای محکمی برای پیشرفتهای آینده هنرجویان در نوازندگی پیانو فراهم میکند. به همین دلیل مهم است که این مهارت را زیر نظر استادی کاربلد آموزش ببینید. پس اگر دوست دارید نواختن پیانو را به شکل درست و اصولی و بدون محدودیت زمانی و مکانی یاد بگیرید، آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان کنار شما است. لازم به ذکر است که آموزش پیانو در وب نوازان به شکل گامبهگام و با نظارت دقیق استاد، به شکل آنلاین برگزار میشود. شما میتوانید به جای اتلاف وقت، درخواست مشاوره رایگان کنید تا در اسرع وقت، ابهامات و سوالاتتان برطرف شود و بتوانید بهتر تصمیمگیری کنید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.