پدال پیانو نقش مهمی در تغییر صدای این ساز کلاسیک و قدیمی ایفا میکند. همه پیانو ها، چه پیانو دیجیتال و چه پیانو آکوستیک ، سه پدال دارند. این پدال ها تغییرات خاص و زیبایی را در صدای ساز ما به وجود میآورند که به نوازندگان این ساز کمک میکند تا با ایجاد تغییرات صوتی قطعه ای که مینوازند را زیباتر کنند. ابتدا با کاربردهای پدال های پیانو آشنا میشویم و سپس با انواع پدال آشنا میشویم.
کاربرد پدال در پیانو چیست؟
پدال های پیانو یکی از مهم ترین اجزای این ساز هستند که بخش اساسی زیبا کردن قطعات را بر عهده دارند. این پدال ها در حقیقت اهرم هایی هستند که نوازنده توسط آن ها می تواند کیفیت و حالت صدای نواخته شده را کنترل کند. استفاده از این پدال ها ممکن است در ابتدای آموزش ها یکی از بزرگترین چالش های هنرجویان باشند. زیرا استفاده ی همزمان از دست و پا آن هم با دقت و در لحظات درست ممکن است برای هر هنرجویی دشوار به نظر برسد. اما با این وجود اگر با هر پدال و عملکرد آن به خوبی آشنا شویم، میتوانیم به راحتی از آن ها استفاده کنیم.
انواع پدال پیانو کدام اند؟
پدال دمپر یا ساستین – Sustain Pedal
پدالی که در سمت راست ساز پیانو واقع شده است، پدال دمپر یا ساستین نام دارد. هنگامی که نوازنده شروع به نواختن میکند، چکش بعد از هربار فشردن کلید به سمت سیم مربوط به آن کلید حرکت میکند و با به ارتعاش در آوردن آن سیم تولید صدا میکند. تا زمانی که ارتعاش آن سیم ادامه داشته باشد، صدای آن نت به گوش میرسد. به همین دلیل زمانی که نوازندگان درحال نواختن سریع و پشت سرهم چندین نت باشند، صدای تمام سیم ها با هم قاطی شده و نت ها غیر قابل شناسایی میشوند.
دمپر، بالشتک های نمدی کوچکی هستند که کارشان این است که پس از رها شدن کلاویه توسط نوازنده، از لرزش بیشتر آن سیم جلوگیری میکنند. به همین ترتیب لرزش صدا از بین میرود و نت های بعدی با وضوح کامل شناسایی و شنیده میشوند. در برخی قطعات، نوازندگان نیاز دارند تا نت هایی با صدای کش دار یا به اصطلاح ساستین دار بنوازند. برای ایجاد چنین قابلیتی در ساز پیانو، پدال دمپر به وجود آمده است. به این منظور نوازنده میتواند پس از فشردن کلاویه پدال دمپر را پایین نگه دارد. تا زمانی که این پدال پایین باشد، دمپر روی سیم قرار نمیگیرد و صدا قطع نمیشود.
پدال سوستنوتو- Sostenuto Pedal
پدال سوستنوتو پدالی است که در وسط واقع شده است. به همین دلیل به این پدال، پدال میانی هم میگویند. این پدال کمک میکند تا صدای یک و یا چندین نت خاص را نگه داشته شود و صدای بقیه نت ها را رها شوند. تفاوت این پدال با پدال دمپر این است که زمانی که نوازنده پدال دمپر را فشار میدهد صدای همه نت ها به طور همزمان کشیده میشود، اما توسط پدال سوستنوتو، نوازنده میتواند انتخاب کند که کدام نت بی اثر شود و یا صدای کدام نت طولانی تر باشد.
پدال کم صدا (پدال نرم) – Soft Pedal
پدال کم صدا در سمت چپ قرار دارد. این پدال به کاهش حجم صدا کمک میکند. زمانی که نوازنده بخواهد صدای نرم تر و آرام تری تولید کند. از این پدال استفاده میکند. نحوه عملکرد این پدال به این صورت است که چکش ها برای ضربه زدن به سیم ها، فاصله کم تری را طی میکنند. این موضوع باعث میشود تا ضربه نرم تر و در نتیجه صدا آرام تر از حد معمول باشد.
از این پدال برای ایجاد حالت های صوتی و تونالیته های خاصی استفاده میشود.
نحوه خواندن پدال های پیانو در برگه نت چگونه است؟
- پدال ساستین ( دمپر ) : Down = “Ped.” Up = “✱”
- پدال سوستناتو ( Sostenuto ) : Down = “Sost. Ped.” Up = “✱” Una corda.
- پدال سافت: “una corda” Up = “tre corda”
اگر شما هم علاقمند به یادگیری پیانو هستید و تاکنون فرصت برایتان فراهم نموده میتوانید بدون محدودیت زمانی و مکانی در کلاس پیانو وب نوازان شرکت کنید و با نظارت صحیح و اصولی استاد به یادگیری این نکات بپردازید. شروع بسیار ساده و آسان است.