هنگامه اخوان خواننده موسیقی سنتی ایرانی در سال 1354، فعالیت حرفه ای خود را در رادیو آغاز کرد و در آن دوران اقدام به بازخوانی آثار قمرالملوک وزیری نمود. از سایر فعالیت های این بانوی هنرمند میتوان به همکاری با گروه عارف به سرپرستی پرویز مشکاتیان و همکاری با گروه شیدا به سرپرستی محمدرضا لطفی اشاره کرد. هنگامه اخوان همچنین کنسرت های زیادی در ایران و کشورهای اروپایی برگزار کرده است.
زندگینامه هنگامه اخوان
هنگامه اخوان در سال 1334 در شهر فومن چشم به جهان گشود. او صدای خود را از مادرش به ارث برده بود و زمانی که این استعداد را در خود دید تصمیم گرفت تا آواز خواندن را به طور جدی تر دنبال کند، او خوانندگی را با آموزش آواز دشتی در سن ده سالگی نزد پدرش آغاز کرد. هنگامه به همراه پدر به آثار قمرالملوک وزیری که یکی از بزرگترین خوانندگان آن دوران بود گوش میدادند و همین مسئله باعث علاقه و جذب او به این خواننده بزرگ شد.
اخوان زمانی که تحصیلات ابتدایی خود را در فومن به اتمام رساند، برای اقامت نزد خواهرش به تهران رفت، در تهران خواهر و برادرش او را تشویق به ادامه تحصیل در رشته موسیقی کردند و در همان زمان او در آزمون رادیویی برای خوانندگی شرکت کرد.
هنگامه برای این آزمون کاستی ضبط کرد که در آن یکی از آثار استاد تجویدی و تعدادی از ملودی هایی که پدرش به او یاد داده بود را خواند. در این آزمون سه تن از داوران او را پذیرفتند اما دو نفر از آن ها او را برای دادن آزمون دوم فراخواندند. اما او به دلیل ندانستن ردیف های موسیقی ایرانی در این آزمون رد شد.
پس از این ماجرا هنگامه اخوان در کلاس های آموزش ردیف شناسی شرکت کرد. او تحت آموزش های استاد ادیب خوانساری ردیف و تکنیک های آوازی را فرا گرفت و مجدد در آزمون ورودی رادیو شرکت کرد و این بار در این آزمون پذیرفته شد.
آغاز فعالیت حرفه ای
اخوان فعالیت خود را در رادیو از سال 1354 شروع کرد. او زمانی که هجده سال سن داشت در برنامه گلهای تازه شماره 201 رادیو شرکت کرد و تصنیف مرغ سحر را اجرا کرد.
بعدتر هم آواز افشاری او با آهنگسازی و نوزاندگی محمدرضا لطفی منتشر شد و این بار تصنیف «بازآمدم» بود که در دهانها میچرخید و حتی زنده یاد پرویز مشکانیان نیز برای او قطعه ای در دشتی ساخته بود که این ترانه های هنگامه اخوان در آلبومهای موسسه چاووش منتشر شدند.
آثار هنگامه اخوان
در سال 1355 ، اخوان با گروه شیدا، سماعی و عارف آغاز به فعالیت کرد و آثارش را با بازسازی ترانه های قمرالملوک وزیری آغاز کرد.
از آثار مشهور این بانوی هنرمند میتوان به تصنیف دشتی موسم گل ، آهنگ موسی خان، تصنیف عاشقی محنت بسیار کشید ، آهنگ مرتضی نی داوود و دستگاه شور، آواز مرغ سحر ناله سر کن، گل های 201 در دستگاه ماهور با شعر ملک الشعرای بهار، رد گل های 200 در دستگاه شور با شعر سعدی، آواز افشار باز آمدم با آهنگسازی محمدرضا لطفی و گروه شیدا با شعری از مولانا، تصنیف فروردین در دستگاه ماهور با شعر ملک الشعرای بهار ، آهنگ زرین پنجه با گروه سماعی آواز و تصنیف دشتی با گروه عارف به سرپرستی پرویز مشکاتیان اشاره کرد.
فعالیت پس از انقلاب
اخوان در سال 1363 توسط آرشیو صدا و سیما برای همکاری دعوت شد و به عنوان کارشناس آرشیو در انجمن حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی مشغول به کار شد.
وی در سال های 1366 تا 1370 در سمت مربی آواز در این مرکز مشغول به فعالیت شد همچنین در سال 1370 با سرپرستی گروه موسیقی «بهار» چندین کنسرت برای بانوان اجرا کرد.