رشته ی موسیقی یکی از رشته های پرطرفدار میان افراد، در جوامع است. تدریس رشته موسیقی در ایران به سال 1284 برمی گردد. موسیقی یک رشته ی هنری به حساب می آید که برای فعالیت در آن یکی از مواردی که خیلی مورد توجه قرار می گیرد، علاقه ی فرد است. کلاس های درس موسیقی طی چندین دوره تغییر نام دادند که از جمله این نام ها می توان به هنرستان عالی موسیقی، مدرسه موسیقار، مدرسه موزیک، کلاس موزیک و هنرستان موسیقی اشاره کرد.
موسیقی فعالیت های زیادی را در بر می گیرد. به همین دلیل بسیاری از افراد تمایل دارند این رشته را به صورت حرفه ای و آکادمیک دنبال کنند و به تحصیل در رشته موسیقی بپردازند. برای تحصیل در این رشته علاوه بر علاقه ، ذوق هنری انسان می تواند در الویت باشد. برای شروع تحصیل در این رشته هنری ابتدا باید در هنرستان سه گرایش نوازندگی ساز ایرانی، مبانی آهنگسازی و نوازندگی ساز جهانی به عنوان هنرجو پذیرفته شوید.
ورود به هنرستان موسیقی
تحصیل در هنرستان موسیقی از سال اول راهنمایی شروع می شود و پایان آن سوم دبیرستان می باشد. در این 6 سال تمام دروس تخصصی آموزش داده می شود و هنرجو را عملا برای ورود به بازار کار آماده می کند. نکته ای که وجود دارد این است که هنرستان موسیقی دخترانه از طرفداران زیادی برخوردار است، به همین دلیل برای ورود به آن نیز شرایط خاصی وجود دارد. قبل از ورود به دوره راهنمایی دوره دو ماهه، شامل دروس سلفژ و تئوری موسیقی تدریس می شود و داوطلبان پس از گذراندن این دوره به علاوه ساز تخصصی خود که تمرین کرده اند، در پایان دوره آزمونی را می گذرانند و با تشخیص اساتید به هنرستان راه می یابند.
هنرجویان در طی دوران تحصیل با مبانی فیزیک صوت و آزمایشگاه، مبانی نظری و ساختار موسیقی ایرانی، تاریخ و ساختار موسیقی جهانی، سازشناسی ایران و جهان، هماهنگی عمومی و تخصصی، همراهی ساز با آواز ایرانی، سرایش و تربیت شنوایی، پیانو عمومی- ساز دوم، آواز گروهی، گروه نوازی، ارکستر موسیقی ملی/ جهانی، ساز تخصصی ایرانی/ جهانی و آشنائی با شعر آشنا می شوند.
برای ورود به دانشگاه، هنرجویان این رشته می توانند در دوره های کاردانی آموزشکده های فنی – کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های ایران و دکترا در دانشگاه های خارج از کشور در گروه هنر رشته های موسیقی به ادامه تحصیل بپردازند.
ورود به دانشگاه
برای ورود به دانشگاه در رشته موسیقی لزوما نباید از دوران دبیرستان وارد این رشته شده باشید. زیرا افرادی بوده اند که در مقطع هنرستان در رشته ای به غیر از موسیقی تحصیل کرده اند اما در دانشگاه مسیر خود را تغییر داده اند و با انتخاب رشته موسیقی به تحصیل پرداخته اند و موسیقی دانان زبده و صاحب نامی نیز شدهاند. طبق بخشنامه های سازمان سنجش و آموزش کشور دانش آموزانی که در هنرستان موسیقی تحصیل نکردهاند و در رشته دیگری محصل بودهاند، می توانند با شرکت در کنکور سراسری هنر پس از اخذ نمره و تراز قابل قبول و انتخاب رشته در مقطع کاردانی یا کارشناسی پیوسته به تحصیل در یکی از گرایشهای رشته موسیقی بپردازند.
گرایش ها در مقطع کارشناسی
گرایش های رشته موسیقی در مقطع کارشناسی به شرح زیر است:
- کارشناس آهنگسازی
- کارشناس نوازندگی ساز جهانی
- کارشناس نوازندگی ساز ایرانی
- کارشناسی موسیقی نظامی
گرایش های مقطع کارشناسی ارشد
- کارشناسی ارشد آهنگسازی
- کارشناسی ارشد نوازندگی سازهای جهانی
- کارشناسی ارشد نوازندگی سازهای ایرانی
- کارشناسی ارشد موسیقی شناسی یا اتنوموزیکولوژی
در حال حاضر در ایران دوره ای تحت عنوان رشته موسیقی در مقطع دکتری وجود ندارد.
زمینه های شغلی رشته موسیقی
- مربی آموزشی سازهای ایرانی و جهانی
- فعالیت در کارگاه ساز سازی و ارزیاب ساز
- مربی آموزشی پیانو
- فعالیت در استودیو های ضبط موسیقی
- برنامه ریز و اجرا کننده ی موسیقی فیلم
- آفرینش سرود ها و آهنگ ها
- آهنگسازی
- فعالیت در گروه کر به عنوان خواننده آواز گروهی
- اجرای ارکستر موسیقی به عنوان نوازنده یا سرپرست گروه
- برنامه ریز و اجرا کننده ی صحنه های موسیقی ( تئاتر و نمایش)
و…
شما می توانید با شرکت در دوره های آموزشی وب نوازان ، نواختن یک ساز را از پایه شروع کرده و به سطح های پیشرفته برسید. پس اگر به رشته ی موسیقی علاقه داشته اید اما مسیر زندگی شما به غیر از موسیقی راه یافته، شما هنوز هم فرصت دارید که به رویای موسیقیایی خود بپردازید. تنها با کمی اراده و اشتیاق و انتخاب یک زمینه ی خاص در موسیقی می توانید به آموزش های با کیفیت امروزی دست یابید.