نگهداری از گیتار موضوعی است که خیلی از هنرجویان به اهمیت آن توجهی ندارند. اگر شما یک هنرجو یا نوازنده ی گیتار هستید و می خواهید تمرین و اجراهای موفقیت آمیزی داشته باشید نیاز به ساز استاندارد دارید. مرحله ی اول برای داشتن سازی استاندارد، مراقبت و نگهداری از آن است. برای نگهداری از ساز نیاز است نوازنده هم از ظاهر ساز نگهداری کند و هم از صدای ساز. اگر سازتان را به درستی نگهداری کنید مدت زمان طولانی تری آن را خواهید داشت. نوازندگانی که ساز گران قیمت و حساسی دارند باید به این موضوع اهمیت بیشتری بدهند. در ادامه ی این مقاله به چند مورد مهم برای نگهداری از گیتار اشاره می کنیم.
محیط و دمای مناسب برای نگهداری از گیتار
محیط مناسب برای نگهداری از گیتار اولین موردی است که هر نوازنده باید به آن توجه کند. این که در چه فصلی از سال هستیم اصلا اهمیت ندارد چرا که گیتار باید در دمای مناسب خودش قرار بگیرد. دمای مناسب برای نگهداری گیتار 18 تا 24 درجه سانتی گراد می باشد. دمای پایین تر از 10 درجه و بالاتر از 30 درجه برای ساز مناسب نیست و صدای ساز را از حالت استاندارد خارج می کند. محیط های خیلی سرد و گرم نیز برای گیتار مناسب نیستند چرا که بدنه گیتار آکوستیک از چوب نازک ساخته شده است و به راحتی در اثر درجه حرارت و رطوبت تأثیر می پذیرد. به عنوان مثال قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می تواند از زیبایی ظاهری گیتار بکاهد و همینطور کاهش دما هم می تواند اثرات منفی در تراز کردن گردن گیتار ایجاد کند.
رطوبت مناسب برای نگهداری از گیتار
رطوبت مناسب برای نگهداری از گیتار بین ۴۵ تا ۵۵ درصد می باشد. اگر گیتار زیر 40 درصد رطوبت قرار بگیرد منقبض می شود و باعث ترک برداشتن آن می شود. اگر در رطوبت بیشتر از 60 درصد قرار بگیرد احتمال باد کردن و موج دار شدن چوب آن زیاد است و ممکن است درزهای گیتار نیز شکننده تر شوند. بهتر است بدانید در محیط های بیش از حد مرطوب، صدای گیتار خفه و گرفته می شود.
تمیز کردن گیتار
تمیز کردن هم یکی از روش های نگهداری از گیتار محسوب می شود که باید به آن توجه کنیم. منظور ما از تمیز کردن فقط گرد و غبار نیست چرا که گرد و غبار ساده به راحتی از روی گیتار پاک می شود اما مشکل اصلی این است که وقتی شما با انگشتان دستتان آکورد می گیرید و یا ملودی می نوازید چربی و عرق پوستتان به سیم انتقال پیدا می کند و با گرد و غبار آمیخته می شود و طی طولانی مدت منجر به فرسودگی و زنگ زدن سیم های فلزی می شود. پس نیاز است بعد از هر جلسه تمرین سیم های گیتار را تمیز کنید. بهترین راه برای تمیز کردن گیتار استفاده از پارچه ای گرم و مرطوب است و نباید از مواد شوینده و الکل استفاده کنیم.
محافظت از فینیش(finish)
گیتار دارای یک پوشش لاک الکلی است که این پوشش از گیتار محافظت نموده و آن را براق و شفاف می کند که به آن Finish گیتار می گوییم. فینیش ظاهری براق و زیبا دارد، اما چربی و عرق بدن دشمن اصلی آن هستند که می توانند به فینیش آسیب وارد کنند. برای تمیزکردن فینیش نباید از آب و الکل استفاده کنیم. برای جلوگیری از آسیب به آن ما چند راه حل پیشنهاد می کنیم:
1- بعد از اتمام هر جلسه تمرین حتما با یک تکه پارچه نخی نرم و خشک گیتار خود را تمیز کنید.
2- هنگام نواختن گیتار حتما لباس آستین بلند و تمیز بپوشید تا از برخورد مستقیم آرنج و بازو به گیتار جلوگیری شود.
3- در هنگام نواختن گیتار باید حواستان به پوشش خود باشد چرا که ممکن است به طور نا خواسته خط و خراش روی گیتار ایجاد کند.
4- قبل از برداشتن گیتار کمربند، انگشتر، کاپشن زیپ دار و گردنبند را باید کنار بگذارید.
یک سری از نکات کلی هم برای نگهداری از گیتار وجود دارد که دانستن و توجه کردن به آن برای هر نوازنده ای الزامی است.
- اگر گیتار را به مدت طولانی استفاده نمی کنید تمام سیم ها را دو سه دور شل کنید و آن را داخل هاردکیس قرار دهید.
- اگر گیتار را به مدت کوتاهی در حد چند روز استفاده نمی کنید آن را روی پایه گیتار قرار دهید.
- برای نگهداری گیتار می توانید از جعبه های محکم، کیف های گیگ، نگهدارنده های گیتار و … استفاده کنید.
- و هر 3 الی 4 ماه یک بار روی بدنه، پشت، کناره و سردسته ی گیتار واکس مخصوص آن را بزنید.