نگارش نت های موسیقی در کشورهای مختلف متفاوت است و در برخی کشورها نیز به دو روش نگارش می شود. از این جهت برای برخی هنرجویان سوال پیش می آید که اگر نگارش نت ها را به سبک موسیقی لاتین آموزش ببینیم، تغییر آن به نت نگاری مرسوم در ایران آسان خواهد بود؟ در این مقاله ابتدا درباره نت ها و نحوه ی نگارش آن ها صحبت می کنیم و به این گونه سوالات هنرجویان پاسخ خواهیم داد.
نت های موسیقی
قبل از تعریف نگارش نت های موسیقی ، نت را توضیح می دهیم که در موسیقی می تواند دو معنی داشته باشد: نت برای مشخص کردن مدت زمان اجرای یک صوت به طور نسبی و یک صدای مشخص، در یادداشت های موزیکال نشان داده می شود. همه ی نت ها، علائم و نشانه ها، زمانی معنا دار هستند که روی خطوط حامل قرار می گیرند. خطوط حامل 5 خط موازی با فواصل یکسان هستند که در تمام صفحات موسیقی در چند ردیف پی در پی قرار کشیده شده اند. این خطوط حامل، نت های موسیقی را در روی خطوط و بین خطوط حمل می کنند.
خطوط حامل و نظام نگارش نت های امروزه را ابداع گوییدو دآرتسو می دانند. بعد از گذشت سال ها، نظام شش نتی گسترده تر شد و هفت نت امروزی به وجود آمد. به مرور زمان هجای سی بر آن اضافه شد و سپس هجای اوت که نت خوانی را تا حدودی سخت می کرد، به نت دو تبدیل شد.
نت های موسیقی با وسعت صدا از بم ترین تا زیر ترین نت، شامل بیشتر از 60 نت و 9 اُکتاو است و این در حالی ست که برای نت ها فقط 7 نام وجود دارد.
نگارش نت های موسیقی
همان گونه که ما بدون دانش الفبای زبانی می توانیم صحبت کنیم در موسیقی هم این امکان وجود دارد که بدون فراگیری نت ها بتوانیم آهنگی روی سازهای مختلف بنوازیم. اما چیزی که مهم است هدف شما از آموزش موسیقی است. اگر می خواهید در موسیقی به سطح های پیشرفته برسید و یا این که این هنر را اصولی بیاموزید باید زبان موسیقی را بلد باشید و به پایه و اساس الفبای آن مسلط باشید.
نت های موسیقی به دو صورت هجایی و الفبایی نگارش می شوند. که در ایران، فرانسه و ایتالیا نت ها به صورت هجایی خوانده می شوند و از چپ به راست به این ترتیب هستند:
Si La Sol Fa Mi Re Do
اما در برخی دیگر از کشور ها مثل اتریش، آلمان، انگلیس و آمریکا نت ها به صورت الفبایی نگارش و خوانده می شوند که از چپ به راست به این صورت هستند:
B A G F E D C
برخی از هنرجویان خارج از کشور، نت های موسیقی را با نگارش لاتین آموزش دیده اند. اما آیا تغییر نت نگاری آن ها به نت نگاری مرسوم در ایران، آسان است؟ در حقیقت لزومی به تغییر شیوه نگارش نت ها نیست. چرا که اساتید موسیقی در سراسر جهان و همینطور ایران، با نگارش الفبایی آن آشنا هستند و در اصل شما با یاد گرفتن یکی از این شیوه ها می توانید آموزش خود را ادامه دهید.
همان طور که می دانید مترونوم ها و تیونرهای کوک کردن نیز به شیوه ی لاتین نت ها را اجرا می کنند. در نتیجه هنرجویانی که مدتی با نت های لاتین آموزش دیده اند، برای کلاس با اساتید داخل ایران نیازی به تغییر شیوه ی نگارش خود ندارند.
برای یادگیری موسیقی به صورت استاندارد شما به شرکت در دوره های آموزشی مناسب خود نیاز دارید. در مجموعه وب نوازان، بستر آموزشی مناسب و با کیفیت برای علاقه مندان به موسیقی ایجاد شده است و شما می توانید با ثبت نام در دوره آموزشی دلخواه خود از جمله انواع سازها ، آواز، آهنگسازی ، تئوری موسیقی و سلفژ در این کلاس ها شرکت کنید.