موسیقی کودک یا ارف چرا برای کودکان اهمیت دارد؟
موسیقی کودک یا ارف عبارتی آشنا برای والدین هنردوست است. اعلب والدین به دنبال راهی برای شکوفایی استعداد موسیقایی و علاقمند سازی فرزند خود به نوازندگی یک ساز هستند. آنها در شروع راه اعلب با سئوالاتی نظیر موارد زیر روبرو می شوند. شروع نوازندگی از کودکی چه تاثیری در آینده آنها خواهد گذاشت؟ کودکانی که هنوز الفبای زبان خود را نیاموخته اند چطور می توانند الفبای زبان موسیقی را بیاموزند؟ از آنجایی که آنها نمی توانند از همان ابتدا به فراگیری این مباحث تخصصی بپردازند، چطور باید آموزش را شروع کنند؟
در این مقاله سعی داریم شما را با موسیقی کودک یا ارف و همچنین با سازهایی که در این دوره به کودکان آموزش داده شود آشنا کنیم. اگر قصد فراهم سازی شرایط برای رشد موسیقی فرزند خود را دارید و آموزش موسیقی برای فرزند خود را از عوامل رشد او می دانید، تا انتها با ما باشید.
موسیقی کودک چیست؟
خیلی از والدین برای بهره مندی هر چه بیشتر فرزندانشان از مزایای بی شمار موسیقی و همچنین علاقه نشان دادن کودک به این هنر، می خواهند از کودکی آموزش های مربوط به یک ساز را برای فرزندشان فراهم آورند. اما از آنجایی که کودکان زیر 4 یا 5 سال، به سادگی نمی توانند مفاهیم تخصصی موسیقی را فراگیرند در نتیجه بهتر است از کودکی ساز تخصصی برای کودکتان انتخاب نشود تا بتوانند مفاهیم را با حالت بازی و تجربی بیاموزند.
موسیقی کودک یا ارف به این معنی است که کودکان در سن های پایین تر بهتر است با توجه به آنچه که پیش تر گفته شد با سازی ابتدایی و پایه شروع کنند. گذراندن این دوره می تواند اساس و پایه ی موسیقی بطور تخصصی تر و جدی تر در بزرگسالی آن ها باشد. با نواختن و ریتم خانی و اجرای برخی سازهای ابتدایی و ریتمیک در محیط های کودکانه و شاد، باعث می شود هم کودکان علاقه بیشتری به یادگرفتن این هنر از خود نشان دهند و هم پیش نیازی برای ساز اصلی و تخصصی آن ها در سنین بالاتر از 5 سالگی خواهد بود. این تکنیک یا دوره ی ویژه ی کودکان Orff را آهنگساز آلمانی کارل ارف ابداع نمود. دوره ی ارف در دهه 40 در ایران مورد استفاده قرار گرفت و به سرعت توانست وارد آموزشگاه های موسیقی شود.
در دوره ارف کودکان به چه روش هایی آموزش می بینند؟
در این تکنیک، نت خوانی و ریتم به صورت غیر مستقیم و اصولی با استفاده از اسامی حیوانات و شخصیت های مورد علاقه شان ، دست زدن، پایکوبی و بازی های دیگر با کودکان کار می شود. ترکیب این حرکات و ریتم های موزون به تدریج باعث بهبود درک موسیقیایی آنها خواهد شد. کودکان با حرکات بدنشان نسبت به ریتم ها علاقه نشان می دهند و در این تکنیک از این ویژگی کودکان استفاده شده و ریتم ها به آنان آموزش داده می شود.
بلز، فلوت ریکوردر، طبلک از اصلی ترین و در عین حال ابتدایی ترین سازهای هستند که در این دوره به کودکان آموزش داده می شود. اکثر اساتید موسیقی کودک این دوره را با ساز بلز یا زیلوفون شروع می کنند.
مزایای گذراندن دوره ارف برای کودکان
آموزش مفاهیم موسیقی و درک ریتم در بازی ها که برای کودکان جذابیت زیادی دارد و می تواند آن ها را در روند آموزش و همینطور علاقه مند شدن به موسیقی کمک کند.
این آموزش ها ضمن ایجاد از محیط آکادمیک کلاس های معمول موسیقی باعث روحیه شاد و انگیزه در کودکان شود می تواند بصورت آنلاین نیز با اساتید مجرب برگزار گردد تا ضمن کاهش اتلاف وقت برای والدین در محیز آرام منزل و در کنار مادر انجام گیرد.
کودکان پس از گذراندن دوره موسیقی کودک و ارف می توانند استعداد یابی می شوند و ساز تخصصی متناسب با استعدادشان را انتخاب خواهند کرد. در آینده و آموزش های کلاسیک، کودکان با آموزش ارف عملکرد و توانایی بهتری خواهند داشت. همچنین اگر کودک به نوازندگی ساز و موسیقی علاقه پیدا نکند با این آموزش ها مهارت های بهتری به لحاظ هوشی، حرکتی و ذهنی به دست می آورد.
بطور خلاصه می تواند گفت که موسیقی تاثیر به سزایی در عملکرد دو نیمکره چپ و راست و همچنین افزایش ضریب هوشی کودکان دارد و اضافه کردن یادگیری این مهارت به برنامه ی روزانه کودکان در بهبود رشد او تاثیر بسزایی دارد. بسیاری از والدین با گسترش بسترهای اینترنتی و همچنین در دسترس بودن گوشی های گوشمند بسیار از روش های آنلاین برای کودکان خود استقبال کرده اند و از اینکه کودک خود را در منزل با موسیقی آشنا می کنند و از اساتید این حوزه بهره می برند خشنود و راضی هستند.