موسیقی ملل یا World Music که از آن با عنوان موسیقی جهانی یا موسیقی بین المللی نیز یاد می کنند، گونه ای از موسیقی است که شامل انواع موسیقی جهان مانند موسیقی های فولکلور ، سنتی ، بومی ، نوسنت گرا و تلفیقی می باشد.
تاریخچه ی موسیقی ملل
موسیقی ملل برای اولین بار در دهه 1980 میلادی برای موسیقی های غیر انگلیسی، که در بریتانیا و آمریکا می باشد استفاده شده است. سبک موسیقی ملل در بریتانیا و آمریکا بیشتر از سایر مناطق قدمت دارد. موسیقی بین المللی ریشه در عناصر شکل دهنده ی تمدن و فرهنگ های مختلف از جمله زبان، مذهب ، رسوم آنها دارد. این موسیقی به واسطه آشنایی و رشد صنعت ضبط و انتشار صدا، در میان مردم مختلف دنیا به شهرت و محبوبیت رسیده است.
موسیقی ملل یعنی موسیقی فرهنگ های مختلف دنیا؛ هر یک از کشورها موسیقی خاص خود و آهنگسازان مختص خود را دارند.
در موسیقی ملل از چه سازهایی استفاده می شود؟
سازهای زهی سنتی و مدرن ، سازهای بادی ، پرکاشن ، کیبوردها و سینتی سایزرها و ابزارهای موسیقیایی بومی از جمله سازهای مهم سبک موسیقی جهانی هستند.
انواع موسیقی جهانی
فرم های مختلف موسیقی جهانی عبارت اند از موسیقی کلاسیک غیر اروپایی ، موسیقی کوتو ، موسیقی راگا ، سرودهای تبتی ، موسیقی فولک اروپای شرقی ، موسیقی فولک شمال اروپا و شکل های مختلف موسیقی فولکو قبیله ای خاورمیانه، آفریقا، آسیا، اقیانوسیه، آمریکای جنوبی و مرکزی و موسیقی اندونزی.
هنگامی که نام موسیقی ملل برای اولین بار یعنی همان دهه 70 و 80 بر سر زبان ها افتاد، گروه نوازندگان گیتار زیمباوه برای این سبک موسیقی معرفی شدند. قطعاتی که این گروه در زمان خودشان می نواختند به یکی از پرطرفدارترین قطعات سبک موسیقی ملل تبدیل شد.
یکی دیگر از گروه های موسیقی که می توانیم برای موسیقی ملل نام ببریم، گروه موسیقی قوالی در کشور پاکستان است. قوالی به سبکی از موسیقی می گویند که تلاش می کنند تا آموزه های معنوی ادبیات عرفانی را با نت های موسیقی بیامیزد و از همین روش بتواند حالتی فرا زمینی را در وجود نوازنده و شنونده ایجاد کند. گروه قوالی را یک یا دو آواز خوان تشکیل می دهند و گروه کری با دست زدن، این آواز خوانان را همراهی می کنند. در دهه ی 80 میلادی به اصرار فاتح علی خان ، این موسیقی را به جهانیان معرفی کردند.
با مهاجرت اروپاییان به ایالت های جنوبی آمریکا، مهاجران به همراه خود سازهای گیتار آکوستیک و سنت های موسیقی و فیدل را به ارمغان آوردند. این سازها برای مراسم های جشن و پایکوبی استفاده می شده است. موسیقی سنتی اروپاییان مهاجر با فرهنگ های مختلف در ناحیه های خاص ترکیب شد و منجر به پیدایش شاخه ای از سبک موسیقی ملل گردید که ساز فیدل به عنوان اصلی ترین ساز آن محسوب می شود. در نهایت موسیقی فولک ساز فیدل، با سبک های موسیقی بلوز و جاز ترکیب می شود و سبکی را با عنوان Cajun fiddling به وجود می آورد.
هنرمندان موسیقی ملل
از هنرمندان موسیقی ملل می توان به باب مارلی، باب دیلن، الویس پرسلی،جیپسی کینگز، لئونارد کوهن، یانی، احمد مختار، دیوید کچلی، جاسلین پوک، ماریزا اشاره کرد.
از ژانرهای زیر مجموعه این موسیقی می توان به آفریقایی ، بالیوود ، اروپایی ، آسیایی ، هندی و ژاپنی اشاره کرد.