موسیقی فیلم خواهران غریب یکی از خاطره انگیزترین قطعات موسیقی در تاریخ سینمای ایران است. شاید بتوان گفت ماندگارترین قطعه ی این فیلم ترانه ی کوتاهی با صدای خسرو شکیبایی و موسیقی ناصر چشم آذر است که همه ی ما آن را میشناسیم و با آن خاطره داریم. در ادامه موسیقی فیلم خواهران غریب را با نگاهی دقیق تر بررسی میکنیم اما بیایید ابتدا کمی درمورد خود فیلم صحبیت کنیم.
درباره فیلم سینمایی خواهران غریب
خواهران غریب فیلمی به کارگردانی کیومرث پوراحمد است که بر اساس کتابی با همین نام که نوشته ی نویسنده ی بزرگ بزرگ آلمانی اریش کستنر (Melchior Kurtz) است ساخته شده. نمایش این فیلم در سال 1374 با استقبال بی نظیر مردم مواجه شد و در مدت زمان کوتاهی به پرفروش ترین فیلم آن سال تبدیل شد.
همچنین کیومرث پوراحمد در چهاردهمین دوره جشنواره فجر برای ساخت این فیلم جایزه ی بهترین کارگردانی را دریافت کرد. اما جدا از داستان بسیار جذاب و مهارت بالای پوراحمد در کارگردانی و ساخت فیلم، یکی از مهم ترین دلایل موفقییت و محبوبیت این اثر موسیقی و ترانه های جذاب و هنرمندانه ی آن بود که در ادامه در مورد آن بیشتر صحبت خواهیم کرد.
داستان فیلم
ماجرای فیلم درباره دو دختر دبستانی به نام های نرگس و نسرین است که تازه وارد یک دبستان مشترک شده اند. آن ها وقتی یکدیگر را میبینند متوجه میشوند که خواهران دو قلویی هستند که از هم جدا شده اند و این آغاز ماجرای آن ها برای کشف هویت خود میشود.
پدر این بچه (با بازی خسرو شکیبایی) آهنگساز و مادرشان (با بازی افسانه بایگان) یک خیاط است. این دو در گذشته و زمانی که بچه ها تازه به دنیا آمده بودند از هم جدا شدند و هرگز درباره اعضای خانواده اطلاعاتی به کودکانشان نداده بودند.
نرگس و نسرین بعد از پیدا کردن یکدیگر تلاش میکنند تا راهی برای بهبود رابطه ی پدر و مادر خود پیدا کنند.
ناصر چشم آذر
آهنگساز موسیقی فیلم خواهران غریب ، آهنگساز، موسیقیدان ، نوازنده و تنظیم کننده ی بزرگ موسیقی ناصر چشم آذر است. چشم آذر در 10 دی ماه 1329 در خانواده ای هنر دوست به دنیا آمد. او آموزش های موسیقی را نزد پدرش اسماعیل چشم آذر فرا گرفت و در کودکی نواختن ساز آکاردئون را آغاز کرد.
ناصر چشم آذر یکی از با استعدادترین موسیقیدانان ایرانی بود، او در 12سالگی به همراه پدرش در ارکستر رادیو حاضر میشود و یکسال بعد زمانی که تنها 13سال سن داشت جایزه ویژه موسیقی را به خاطر نواختن آکاردئون دریافت میکند. او در 17 سالگی رهبری کنسرتی که در سفارت ایران عراق ترتیب داده شده بود را بر عهده گرفته و در طول فعالیت هنری خود قطعات موسیقی ماندگار زیادی ساخته است.
موسیقی فیلم خواهران غریب
بدون شک یکی از مهمترین ویژگیهای فیلم خواهران غریب حضور پررنگ موسیقی در آن است. نه فقط موسیقی متن بلکه توجه به موسیقی کودک که به واسطه آن ردپای پررنگ شعر و ترانههای کودکانه هم در آن برجسته میشود.
یکی از به یادماندنی ترین قطعات این فیلم ترانه ای است که خسرو شکیبایی با صدای گرم و زیبای خود آن را میخواند. آهنگ «مادر من، مادر من، تو یاری و یاور من» با وجود اینکه خیلی کوتاه بود اما احساس خوبی را به مخاطبان منتقل کرد.
این فیلم محصول دهه هفتاد سینماست. سالهایی که خیلی خبری از فیلم موزیکال نبود و مخاطب را به یکباره با فیلمی روبه رو کرد که از همان ابتدا با موسیقی گره میخورد. تیتراژ ابتدایی فیلم به پیشنهاد کیومرث پوراحمد که میخواست با شعری از نظامی گنجوی باشد، با شعر «ای نام تو بهترین سرآغاز» آغاز میشود و سکانس آغازین فیلم هم سرودخوانی بچه ها در آمفی تئاتر را نشان میدهد.