کتاب هیچ وقت دیر نیست ، کتابی است که برای هنرجویان مبتدی پیانو تالیف شده است. در این کتاب به آموزش مقدماتی تئوری موسیقی کلاسیک و همچنین دروس ابتدایی نوازندگی پیانو پرداخته شده است.
نویسنده کتاب، حمیدرضا دیبازر سعی در تهیه یک برنامه درسی منظم و کارامد برای درس پیانو داشته که هنرجویان بتوانند به کمک اساتید محترم موسیقی خود از آموزه های آن بهره مند شوند و پیانو زدن یاد بگیرند.
دیبازرو در تالیف و گرداوری مطالب این کتاب برترین منابع موجود برای آموزش پیانو مثل بیر و جان تامسون را مورد استفاده قرار داده است. او همچنین کتاب های مرجع آهنگسازی، سلفژ و تئوری موسیقی را در تدوین این کتاب به کار گرفته است تا هنرجویان منبع کاملی برای یادگیری داشته باشند.
معرفی نویسنده کتاب هیچ وقت دیر نیست
حمیدرضا دیبازر متولد سال 1350 در شهر تهران است. او آموزش پیانو را در چهارده سالگی آغاز کرد و در سن شانزده سالگی موفق شد تا به هنرستان موسیقی تهران ورود پیدا کند و در همین سال آموزش آهنگسازی را آغاز کرد.
او در سال 1370 به دانشگاه موسیقی دانشگاه هنر ورود پیدا کرد و ردیف های موسیقی ایرانی را با ساز سه تار نزد مهربانو توفیق آموزش دید. وی همچنین تحلیل در رشته آهنگسازی را زیر نظر احمد پژمان یاد گرفت و مقطع کارشناسی را با ساخت قطعه عروج برای کنسرت سمفونیک به اتمام رساند.
آثار دیبازر شامل موسیقی سمفونیک، مجلسی، کرال، الکترونیک و موسیقی متن فیلمهای کوتاه و بلند و مجموعههای تلویزیونی است. او سبک شخصی خود را با ترکیبی از انواع موسیقی و با استفاده از سازهای الکترونیک و آکوستیک ایرانی و غیر ایرانی ایجاد کرده است.
حمیدرضا دیبازر جوایزی از جمله مقام اول آهنگسازی در فستیوال فرهنگی مهر در سال 1380 و جایزهی مسابقه آهنگسازی ورزش و آواز کمیته بینالمللی المپیک پکن در سال 2008 را کسب کرده است.
محتوای آموزشی کتاب
در ابتدای کتاب هیچ وقت دیر نیست مقدماتی درباره تئوری موسیقی بیان شده است که شامل مباحث ابتدایی مثل معرفی نت ها، خطوط حامل، کلیدهای موسیقی و.. هستند. پس از آن نام کلیدهای پیانو و شماره انگشت ها آموزش داده میشود که جزو پایه ای ترین و مهم ترین بخش های آموزش هرسازی هستند.
در ادامه ی این کتاب هنرجویان با اصول بنیادین نواختن پیانو که توسط جوزف لوین شرح داده شده است آشنا میشوند و تمرین های خود را به طور عملی آغاز میکنند.
تمرینات کتاب در هشت بخش با عنوان های گام اول تا هشتم تقسیم بندی شده اند که در هر بخش تمریناتی برای تقویت یکی از مهارت های پیانو تالیف شده است. هنرجویان در هر بخش با زیرنویس هایی مواجه میشوند که به آن ها کمک میکند تا مفاهیم مختلف موسیقی را بهتر درک کنند.
فصل انتهایی در جلد اول کتاب هیچ وقت دیر نیست «تجربه آهنگسازی» نام دارد. این بخش کمک میکند تا هنرجویان اولین تجربیات آهنگسازی خود را شکل دهند و با استفاده از خلاقیت و توانایی خود اقدام به تولید موسیقی کنند.
تعدادی از آثار مشهور ایرانی مانند مرغ سحر، تولد و دایه دایه نیز به صورت ساده شده در انتها آمده است که هنرجویان میتوانند برای تمرین بیشتر این قطعات را در کنار مباحث داخل کتاب کار کنند و از آموزش پیانو لذت بیشتری ببرند.
سرفصل های کتاب هیچ وقت دیر نیست شامل چه مباحثی است؟
مقدمات: مطالبی در مورد تئوری موسیقی
گام اول: شش ملودی هم صدا، تمرین معکوس
گام دوم: انواع حرکت ملودیک در موسیقی
گام سوم: نتهای نقطهدار، تکرار، توضیح انواع واریاسیون
گام چهارم: سنکپ
گام پنجم: تغییر جای دستها، سوال و جواب
گام ششم: مراحل آمادهسازی و تمرین قطعات پیانو
گام هفتم: حرکت مخالف، چهار ملودی هم صدا
گام هشتم: تجربه آهنگسازی
چه افرادی میتوانند از این کتاب استفاده کنند؟
تمام هنرجویان مبتدی پیانو میتوانند از کتاب هیچ وقت دیر نیست به عنوان راهنما برای یادگیری ساز پیانو استفاده کنند. برنامه درسی این کتاب به گونه ای تنظیم شده اند که تمرین ها برای هنرجویان در سنین مختلف قابل استفاده باشد. همچنین مدرسین پیانو میتوانند با استفاده از سرفصل ها و آموزش های این کتاب برنامه جامع و منظمی برای تدریس مباحث مختلف به هنرجویان داشته باشند.
بخشی از متن کتاب
دانش موسیقی برای رشد فعالیت هنرجو به عنوان یک نوازنده ضروری است. مطالعه درباره زندگی استادان بزرگ و فهم افکار آنها در زمان خلق آثارشان و خواندن درباره محیط و شرایط زندگی، مفید است. آموزش شنوایی اهمیت زیادی دارد… سرعت پیشرفت هنرجو بسیار بیشتر خواهد بود، اگر بیاموزد چگونه از اصل حرکت انگشتان فقط در ناحیه مفاصل مرتبط با پیکره دست بهره گیرد.