مضراب زدن تار یک اصل اساسی در یادگیری این ساز محسوب می شود. برای اینکه از نواختنمان لذت ببریم باید ساز تار را به صورت اصولی آموزش ببینیم. یکی از آموزش های مهم آن نیز به شیوه گرفتن مضراب و نحوه نواختن با مضراب برمی گردد. از نکات اولیه ی مضراب زدن آرامش و جلوگیری از هرگونه انقباض در دست راست مثل کتف، بازو و ساعد می باشد چرا که در این صورت نوازنده با خستگی عضلات مواجه می شود. تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید تا نکات بیشتری از نحوه ی مضراب زدن تار یاد بگیرید.
نحوه در دست گرفتن مضراب
همانطور که اشاره کردیم برای عمل مضراب زدن تار هیچ گونه نیرو یا فشاری نباید اعمال شود چرا که اعمال هرگونه فشار در حین مضراب زدن باعث سفتی و انقباض دست راست خواهد شد و اثر منفی بر صدادهی ساز دارد. برای گرفتن مضراب، چهار انگشت دست راست باید کاملا به یکدیگر چسبیده باشند و مجموع آنها به صورت خمیده به سمت کف دست باشد. در طی زدن مضراب این چهار انگشت نباید از هم جدا شوند.
- زاویه مضراب باید عمود بر سیم ها باشد.
- انگشت اول (سبابه) کمی باز شده و موم مضراب روی سر انگشت دوم قرار بگیرد و سپس انگشت اول به موم تکیه بدهد.
- بند اول انگشت شست بدون فشار و صاف روی موم مضراب قرار بگیرد و در تمام مراحل انگشت شست نباید هیچ گونه قوسی داشته باشد چرا که این عمل یعنی فشار در دست راست وجود دارد.
- در آخر مضراب با زاویه ای به سمت پوست کاسه از سه جهت یعنی انگشت اول، انگشت دوم و شست به صورت کاملا شل و بدون فشار مهار گردیده است.
نحوه صحیح مضراب زدن تار
- قبل از مضراب زدن باید بدانیم که کف دست کاملا به طرف پوست قرار گرفته باشد.
- مضراب قبل از شروع حرکت به سمت بالا تقریبا باید عمود بر سیم ها قرار گرفته باشد چرا که برخی از هنرجویان عادت دارند نوک مضراب را به سمت بالا نگه دارند و این عادت نادرستی است که باید برطرف شود.
- در نواختن ساز تار حرکت از بالا به پایین مضراب را، راست و از پایین به بالا را، چپ می نامند.
- بسیاری از هنرجویان تصور می کنند هرچه محکم تر مضراب بزنند صدای قوی تری در تار به وجود می آید. اما باید بگوییم که این تصور اشتباه است و صدای قوی در انتقال صحیح نیروی وزن دست به وسیله مضراب بر روی سیم ها می باشد و با ارتفاع کم مضراب نیرویی به وجود نخواهد آمد و هنرجویان نباید از مضراب زدن با ارتفاع کم استفاده کنند.
- پس از ایجاد ارتفاع لازم دست و مضراب ، وزن دست را به یکباره با دادن زاویه لازم به مضراب بر روی سیم ها تخلیه می کنیم و بعد از برخورد مضراب با سیم ها باید توجه کنیم که مضراب به هیچ عنوان پایین تر نرود و صحیح در زیر سیم ها توقف کند.
- در مضراب زدن هنرجویان باید دقت کنند که ساعد دست به هیچ عنوان نباید روی سیم گیر تغییر مکان بدهد.
- هنرجویان مبتدی باید بدانند که اگر مضراب را خیلی محکم بگیرند باعث کنده شدن سیم ها می شود و صدای ناهنجاری تولید خواهد کرد. مضراب باید کاملا شل گرفته شود تا برخورد آن با انعطاف صورت گیرد.
- در هنگام مضراب زدن تماس پوست نرم کف دست با خرک در شکل گیری صحیح این عمل تاثیر مثبتی دارد.
- هنرجویان در ابتدا باید مضراب راست را تمرین کنند به صورت آهسته و بعد به تمرین مضراب چپ بپردازند.
- برای مضراب چپ ، مضراب به صورت شل که باعث کندن سیم ها نشود دقیقا از زیر سیم ها به سمت بالا حرکت می کند.
تمامی این نکات به صورت اصولی در کلاس های آموزش آنلاین وب نوازان به هنرجویان تدریس می شوند و با تمریناتی که به هنرجو داده می شود به مرور زمان تسلط در نحوه ی صحیح مضراب زدن تار در آن ها ایجاد می شود. هنرجویان مبتدی باید اصول و تکنیک های نوازندگی را به صورت استاندارد آموزش ببینند تا بتوانند پیشرفت خود را در مهارت های بدست آمده احساس کنند. در غیر این صورت ممکن است عادت های نادرستی در نحوه نواختن آن ها به وجود آید که رفع آن ها در آینده دشوار باشد. با اساتید مجرب وب نوازان در هر کجا که هستید می توانید آموزش با کیفیتی را تجربه کنید.