یادگیری دف چقدر طول میکشد؟ چند سال باید کار کنم تا یک دف نواز حرفهاش شوم؟ برای اینکه بتوانم این ساز را خیلی سریع یاد بگیرم باید چه کار کنم؟ چه عواملی روی یادگیری و آموزش ساز دف تاثیرگذار هستند؟ اصولا هنرجویان مبتدی به محض ثبتنام در دورههای یادگیری دف ، این سوالات را میپرسند. اگر شما هم به تازگی یادگیری این ساز را شروع کردهاید و این سوالات ذهنتان را درگیر کرده با ما در این مطلب همراه شوید تا پاسخ خود را بگیرید.
عوامل مؤثر بر مدت زمان یادگیری دف
آموزش دف نیز مانند سایر سازهای موسیقی طی فرآیند خاصی انجام میشود که میزان دقت و تمرین شما در این فرآیند تاثیر مستقیمی روی مدت زمان یادگیری دف دارد. به طور کلی آموزش این ساز ابتدا با مفاهیم تئوری و نحوهی دست گرفتن و نشستن با ساز آغاز میشود. سپس هنرجویان نت خوانی را یاد میگیرند و بعد از آن با ضربات اصلی دف آشنا میشوند. در نهایت نیز همزمان با رشدی که دارند با ریتمهای مختلف و انواع تکنیکهای نوازندگی دف آشنا میشوند. مشخص است که یادگیری کامل دف طی فرآیندی که یاد شد، تحت تاثیر عوامل مختلفی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
هدف از یادگیری دف
اولین عاملی که مدت زمان یادگیری ساز دف را تعیین میکند، هدف شما از یادگیری این ساز است. بدون شک رسیدن به سطوح مختلف نوازندگی دف، طی زمانهای مختلفی حاصل میشود. به همین در قدم اول باید هدف خودتان را از یادگیری این ساز مشخص کنید. آیا میخواهید این ساز را یاد بگیرید تا برای دل خودتان بزنید و گاهی هم در جمعهای خانوادگی و دوستانه، دف نوازی کنید؟ یا هدف شما این است که تا سطح پیشرفته پیش بروید و تمام تکنیکهای نواختن دف را یاد بگیرید و عضو گروههای دف نوازی شوید؟ پاسخ شما به این سوالها، یکی از عوامل مؤثر برای تعیین مدت زمانی است که برای آموزش دف لازم دارید؟ زیرا کاملا طبیعی است که برای رسیدن به سطح حرفهای نیاز به زمان و تمرین و تمرکز بیشتری است.
میزان علاقه
عامل تاثیرگذار دیگری که تعیین میکند در چه مدت زمانی میتوانید ساز دف را یاد بگیرید، میزان علاقه و انگیزهی شما برای یادگیری دف زدن است. پس بهتر است پیش از آغاز آموزش دف، این سوال را از خود بپرسید که من واقعا به این ساز علاقه دارم؟ دوست دارم واقعا این ساز را یاد بگیرم یا صرفا دچار هیجان زودگذر شدهام؟ وقتی این ساز را یاد بگیرم با جان و دل مینوازم؟ اصلا این علاقه به دف از کجا میآید و ریشههایش چیست؟ وقتی که پاسخ صادقانه به این سوالها بدهید، تکلیفتان مشخص میشود و آنوقت میتوانید با شور خاص و بدون هیچ تردیدی آموزش این ساز کوبهای خوشنوا را آغاز کنید. بدون شک در چنین حالتی سرعت یادگیری شما بالا میرود و در زمان کوتاهی میتوانید دف را یاد بگیرد.
برخورداری از استاد باتجربه
زمانی میتوانید به خوبی دف نوازی کنید که به شکل اصولی این ساز را یاد بگیرید. به همین دلیل آموزش دف در محضر استادی باتجربه و حاذق در سرعت یادگیری شما تاثیر مستیمی دارد. استاد با تجربه ضمن آموزش مناسب، خطاهای شما را رفع میکند. همچنین مواقعی که انگیزهتان کاهش پیدا میکند شما را برای ادامهی یادگیری تشویق میکند.
آموزشگاه موسیقی
آموزشگاهی هم که در آن آموزش میبینید در سرعت یادگیری دف نوازی شما نقش دارد. زیرا یک آموزشگاه موسیقی خوب باید بتواند شرایطی را فراهم کند که هنرجو با خیال آسوده به آموزش بپردازد. ارائهی خدمات بیکیفیت خواه ناخواه تمرکز هنرجو را بهم میریزد و او را از مسیر آموزش دور میکند. در این راستا لازم به ذکر است که آموزش آنلاین دف یکی از بهترین روشها برای یادگیری این ساز است. هنرجویان با شرکت در این دورهها میتوانند از آموزش بهترین اساتید موسیقی بهرهمند شوند. همچنین هزینههای مربوط به رفتوآمد به کلاس حضوری حذف میشوند. علاوهبراین، افراد پرمشغله و شاغل نیز میتوانند روزها و ساعت کلاس را بر اساس شرایط و برنامهی شخصیشان تنظیم کنند. ضمن اینکه آموزش آنلاین دف برای افرادی که خارج از کشور زندگی میکنند و به استاد حرفهای دسترسی ندارند، گزینهی بسیار مناسبی است.
ساز مناسب
درست است که در آغاز آموزش دف، داشتن سازی حرفهای و گران ضروری نیست ولی هنگام تهیه و خرید ساز دف باید به معیارهای خاصی توجه کنید. زیرا نوع ساز روی یادگیری شما و کیفیت دف نوازیتان تأثیر مستقیمی دارد. امروزه در بازار انواع دف در کیفیتها و قیمتهای گوناگونی وجود دارد. با اینحال هیچوقت سراغ دفهای سنگین نروید چون باعث خستگی زودرس دستهایتان میشود. همچنین کیفیت پوست ساز هم نقش مهمی روی نوایی که تولید میشود، دارد.
میزان تمرین
کاملا مشخص است که هیچ مهارتی یک شبه و بدون تمرین و تمرکز به دست نمیآید. یادگیری دف نیز از این امر مستثنی نیست. به همین دلیل هنرجویانی که یک برنامهی خاص و منظم دارند، یعنی هر روز ساعت خاصی را به تمرینهای خود اختصاص میدهند خیلی سریعتر این ساز را یاد میگیرند. به طور کلی تمرین درست و منظم تأثیر بسیار زیادی روی پیشرفت هنرجوهای مبتدی دارد. با اینحال اگر به دلیل درگیریهای کاری و خانوادگی زمان زیادی برای تمرین ندارید، نگران نشوید زیرا به مرور و در طی زمان دف نوازی را یاد میگیرید.
شرایط سنی و فیزیکی
ساز دف یکی از سازهایی است که شرایط سنی تأثیر مستقیمی در نواختن آن دارد. برای یادگیری دف زدن ، هنرجویان باید از قدرت بدنی و فیزیک خوبی برخوردار باشند. به همین دلیل کودکان ریزنقش و ضعیف نمیتوانند به خوبی از عهدهی نواختن ساز دف بربیایند. این امر در رابطه با سالمندان و یا افرادی که با مشکلات جسمی به خصوص در ناحیهی دست مواجه هستند نیز صدق میکند. البته ساز دف در اندازهها و وزنهای مختلفی در بازار موجود است که تا حدی مسئلهی ضعف بدنی هنرجویان را جبران میکند. در نهایت شرایط سنی و فیزیکی نیز در تعیین مدت زمان یادگیری دف نقش مؤثری دارد.
عادتدهی گوش به شنیدن قطعات مختلف
اگر میخواهید در زمان کوتاهتری دف را یاد بگیرید، باید گوش موسیقایی خود را تقویت کنید. این کار تنها با گوش کردن به قطعات مختلف اتفاق میافتد. ضمن اینکه گوش کردن و نگاه کردن به شیوهی دف نوازی اساتید برجسته را از خود دریغ نکنید.
فرآیند یادگیری یک ساز مانند یادگیری یک زبان خارجی است. شما در سالهای اول آموزش میتوانید حرف بزنید و با دیگران ارتباط برقرار کنید اما به احتمال زیاد اشتباهات کوچک و بزرگی خواهید داشت. این اشتباهات تنها با تمرین زیاد برطرف میشوند. در فرآیند یادگیری دف هم با تمرین زیاد، نوازندگی شما لحن درستی پیدا میکند و روی مخاطب تأثیر عمیقتری میگذارد.
در نهایت اگر فکر میکنید با یادگیری دف ، میتوانید شور خاصی به زندگیتان بدهید، وب نوازان همراه شماست تا شورانگیزترین دورهی آموزشی خود را تجربه کنید. فقط کافی است اطلاعات خود را برای ثبت نام وارد کنید و بقیهی کار را به همکاران و اساتید ما بسپارید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.