فرهاد فخرالدینی موسیقیدان، رهبر ارکستر و آهنگساز بزرگ ایرانی است که تا کنون آهنگسازی آثار ارزشمندی از جمله سریال امام علی، سربداران و بوعلی سینا را بر عهده داشته است. استاد فخرالدینی یکی از چهره های ماندگار در تاریخ موسیقی ایران به شمار میرود و همواره نام او یاد آور ارکسترای ملی ایران و پژوهش های ارزشمند این هنرمند پرتلاش است.
زندگینامه فرهاد فخرالدینی
فرهاد فخرالدینی متولد 21 اسفند ماه 1316 در روستایی در آذربایجان شوروی به دنیا آمد. خانواده فخرالدینی دو ماه پس از تولد فرهاد به ایران عزیمت کردند و به شهر تبریز رفتند.
فخرالدینی به تشویق پدرش «محمدعلی فخرالدینی» که از شعرای بزرگ آذربایجان بود، نواختن ویولن را از کودکی آغاز کرد. در سنین نوجوانی موفق به ورود به «هنرستان عالی موسیقی» و همچنین «موسسه موسیقی شناسی» شد. که هردو از مراکز عالی موسیقی در آن دوران بودند. فخرالدینی در دورانی که در هنرستان عالی مشغول به تحصیل بود به دلیل نبوغ و استعدادی که از خود نشان داد مورد توجه مدیر مجموعه قرار گرفت. حسین دهلوی ریاست وقت هنرستان عالی موسیقی، فخرالدینی را به تدریس در هنرستان موسیقی دعوت کرد.
فرهاد فخرالدینی در دوران تحصیل در هنرستان عالی موسیقی، تحت نظر اساتید به نام و پر آوازه آن دوران آموزش دید. از جمله اساتید او میتوان استاد ابوالحسن صبا، امانوئل ملک اصلانیان و علی تجویدی را نام برد.
آغار فعالیت حرفه ای
فخرالدینی آهنگسازی فیلم را در سال 1347 و با فیلم «شوهر آهو خانم» آغاز کرد. و پس از آن نیز ساخت و آهنگسازی موسیقی 15 فیلم و سریال دیگر را برعهده گرفت.
در سال 1352، تمامی ارکسترهای موجود در رادیو و تلویزیون با یکدیگر ادغام شدند و ارکستر بزرگی را تشکیل دادند. در آن سال مسابقه ای برای انتخاب رهبری شایسته برای این ارکسترای بزرگ برگزار شد که فرهاد فخرالدینی موفق به کسب سمت رهبری این ارکستر شد. او تا سال 1358 رهبری این ارکستر را بر عهده داشت.
در سال 1377، ارکستر موسیقی ملی توسط فرهاد فخرالدینی بنیان گزاری شد و اولین برنامه این ارکسترا چندین قطعه از علی تجویدی با آواز استاد محمدرضا شجریان بود. این ارکستر تا کنون اجراهای موفقیت آمیزی زیادی برگزار کرده است.
وی آلبوم هایی را در سالهای دهه 50 انتشار داد که از جمله شاخص ترین آنها چهار گاهی است که وی با آواز محمد رضا شجریان اجرا و به بازار موسیقی عرضه کرد که یکی از قطعات آن به عنوان تیتراژ برنامه معروف قصه ظهر جمعه رادیو بیش از سه دهه است که پخش میشود. فخرالدینی در این آلبوم برای نخستین بار برای آواز هم قطعه نوشت و از این جهت کاری نو را سامان داد.
فخرالدینی در طول فعالیت هنری خود شاگردان زیادی تربیت کردند، برخی از این افراد حسین علیزاده، محمد حق گو، علی اکبر قربانی، مهدی حسینی و آریا عظیمی نژاد هستند.
پژوهش ها و آثار مکتوب
فرهاد فخرالدینی علاوه بر رهبری ارکستر و آهنگسازی در مقام پژوهشگری نیز خدمات شایانی به جامعه موسیقی ایرانی کرده است. وی در پروژه آهنگسازی سریال بوعلی سینا، به خراسان سفر کرد و در این سفر 14 کاست از موسیقی های مقامی خراسان را ضبط و با خود به پایتخت آورد.
فخرالدینی برای تئوری موسیقی اصیل ایرانی که با فارابی آغاز شده است و توسط هنرمندان دیگری از جمله عبدالقادر مراغی، ابن سینا و صفی الدین ارموی ادامه یافت، ارزش زیادی قائل بود. به همین منظور در این راستا اقدام به بازکشف ترانه ای قدمی از عبدالقادر مراغی نمود. این ترانه در دو کتاب مقصدالحان و جامع الحان به زبان ابجد نوشته شده است. پیش از فخرالدینی تعداد زیادی از پژوهشگران ایرانی و خارجی وقت صرف تحقیق و بررسی آن کرده بودند اما هیچ یک به موفقیتی دست نیافتند. سرانجام فرهاد فخرالدینی پس از سی سال تحقیق و پژوهش موفق به کشف این قطعه شد.
در سال 1392 کتابی با عنوان «تجزیه و تحلیل و شرح ردیف موسیقی ایرانی» از فرهاد فخرالدینی منتشر شد. که این کتاب به بررسی مضامینی مثل فوصل موسیقی ایرانی، وزن، ضرب آهنگ، تاریخچه ردیف و قام و مفاهیم پایه ای پرداخته است.
موسیقی فیلم
از دیگر آثاری سینمایی که وی آهنگسازی آنها را انجام داد میتوان به این فیلمها اشاره کرد:
کمال الملک ( 1363)، گزارش یک قتل (1365)، بوعلی سینا (1366)، پرستار شب (1366)، روز باشکوه (1367)، شاخه های بید (1367)، جستجوگر (1368)، ساوالان (1368)، آپارتمان شماره 13 (1369)، ملک خاتون (1369)، قرق (1370)، زندان دیو (1371)، آدم برفی (1373)، مسافر ری (1379)، وعده دیدار (1383)
او برای آهنگسازی موسیقی «پرستار شب» و «گزارش یک قتل» موفق به دریافت جایزه بهترین موسیقی متن از جشنواره فجر شد.