آگاهی از عوامل مؤثر بر قیمت گیتار، میتواند به هنرجویان مبتدی که قصد خرید اولین ساز خود را دارند، بسیار کمک کند. زیرا اگر مدتی در بازار ادوات موسیقی چرخیده باشید، حتما متوجه تفاوت قیمت گیتار شدهاید. احتمالا برایتان سوال پیش آمده که دلیل این تفاوت قیمت چیست؟ پاسخ این سوال میتواند به شما کمک کند تا بدون صرف هزینههای اضافی، سازی متناسب با بودجه شخصیتان بخرید. پس در این مطلب کنار ما باشید تا از عوامل تأثیرگذار بر قیمت گیتار آگاه شوید.
عوامل مؤثر بر قیمت گیتار چیست؟
همزمان با آغاز دوره آموزش گیتار باید آستینهایتان را بالا بزنید و یک ساز خوب بخرید. ولی ممکن است که با کمی گشتزنی در بازار و مشاهدهی قیمتهای مختلف، پاک گیج شوید و ندانید که قیمت گیتارهای مخصوص مبتدیان، باید در چه طیفی قرار بگیرد.
درواقع عوامل گوناگونی در تفاوت قیمت گیتار نقش دارند که در این بخش به بررسی همهی آنها میپردازیم تا شما با آگاهی بیشتری بتوانید ساز تهیه کنید. البته که پیش از خرید ساز، بهتر است که با یک متخصص مشورت کنید و یا راهنمای خرید گیتار را مطالعه کنید.
نوع گیتار
بدون شک یکی از عوامل تأثیرگذار در تعیین قیمت گیتار، نوع گیتار است. همانطور که میدانید انواع گیتار وجود دارد و به تبع آن نیز سبکهای مختلف گیتارنوازی شکل گرفته است. هر کدام از گیتارهای کلاسیک، آکوستیک، الکتریک و بیس، ویژگیها و کاربرهای خاصی دارند و به همین دلیل قیمت آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. در انتخاب گیتار ابتدا باید سبک موردعلاقهی خود را تعیین کنید و بعد از آن اقدام به خرید گیتار کنید.
جنس بدنه گیتار
از آنجایی که جنس چوب بدنهی گیتار در میزان و نوع صدادهی ساز نقش زیادی دارد، نمیتوان تأثیر جنس چوب بر قیمت گیتار را نادیده گرفت. اصولا گیتارهای ردهبالا از چوبهای مرغوب مانند چوب صنوبر، سدر، ماهون و رزوود ساخته میشوند که معمولاً گرانتر نیز هستند و صدای بهتری تولید میکنند. این چوبها نه تنها از نظر صوتی برتر هستند، بلکه دوام و زیبایی ظاهری بیشتری نیز دارند.
در مقابل، گیتارهای ارزانقیمت اغلب از چوبهای لایهای یا مصنوعی ساخته میشوند که طبیعتا کیفیت صدای پایینتری دارند. بنابراین، اگر به دنبال گیتاری با صدای غنی و واضح هستید، باید هزینه بیشتری پرداخت کنید.
برند و شرکت سازنده گیتار
حالا که حرف از عوامل مؤثر بر قیمت گیتار است نباید نقش و تأثیر برند و شرکت سازنده را نادیده گرفت. گاهی حتی تأثیر کشور سازنده بر قیمت گیتار کاملا مشهود است. زیرا برندها، اعتبار خود را یکی دو روزه به دست نیاوردهاند و پشت این نام آشنا سالها تلاش، تبلیغات و تحقیق و نوآوری پنهان است. به همین دلیل چنین برندی اعتبار خود را با تولید ساز بیکیفیت از بین نمیبرد. برندها، از مواد اولیهی باکیفیت برای ساخت ساز استفاده میکنند و همین عامل در نوع و میزان صدادهی آن تأثیر میگذارد. در این میان برندهای معروف و قدیمی مانند گیسبون، فندر، مارتین، یاماها به دلیل کیفیت بالای ساخت و صدای عالی، معمولاً قیمتهای بالاتری دارند.
این درحالی است که اگر گشتی در بازار بزنید متوجه برخی گیتارهای ارزان قیمت با نامهای متفرقه میشوید. توصیهی ما به شما این است که به هیچ وجه سمت برندهای متفرقه گیتار نروید. البته که در ابتدای یادگیری گیتار نیازی به تهیهی ساز حرفهای و بسیار گران نیست. ولی همان برندهای نامآشنا سازهایی با کیفیت متوسط نیز تولید میکنند که شما میتوانید ساز خود را از میان آنها خریدای کنید. با این همه سازی را انتخاب کنید که نوازندگی با آن برایتان راحت باشد و صدای دلنشینی ایجاد کند.
کیفیت ساخت و طراحی
ظاهر و نوع طراحی از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت گیتار است. سازهایی که با دقت و ظرافت زیادی تولید میشوند علاوهبر زیبایی ظاهری، در نحوهی صدادهی هم بهتر عمل میکنند. زیرا از برش چوب گرفته تا کیفیت اتصالات و پرداخت سطح گیتار با دقت و ظرافت انجام میشود. این درحالی است که گیتارهای ارزانقیمت، ممکن است دارای نقصهایی مانند ترکهای کوچک، اتصالات نامناسب یا پرداخت نامناسب باشند. این نقصها میتوانند بر کیفیت صدای گیتار و دوام آن تأثیر بگذارند. به همین دلیل تأثیر طراحی بدنه بر قیمت گیتار غیرقابل انکار است.
به طور کلی گیتارهای برندهای معتبر و شناخته شده دارای کیفیت و طراحی مناسبی هستند.
وجود لوازم و تجهیزات جانبی
طبیعی است گیتاری که شما میخرید هرچه لوازم جانبی بیشتری داشته باشد، قیمت بالاتری نیز خواهد داشت. برخی از گیتارها همراه با لوازم و تجهیزات خاصی به فروش میرسند. تجهیزاتی مانند تیونر، پیکاپ، سیم، کیس و … . شاید نیازی نباشد که هنرجوی مبتدی بسیاری از تجهیزات را از همان ابتدا تهیه کند. با اینحال اگر دوست دارید که ساز خود را همراه پکیج کاملی تهیه کنید، باید هزینهی بیشتری بپردازید. زیرا لوازم جانبی بر قیمت گیتار تأثیر میگذارد.
دست دوم و یا نو بودن ساز
کاملا مشخص است که گیتار نو از گیتار کارکرده و به اصطلاح دست دوم گرانتر است. البته گاهی پیش میآید که گیتار دست دوم برندی خاص از گیتار نو برند دیگر، گرانتر باشد. این امر به بحث برندینگ که پیشتر اشاره کردیم و کیفیت بالای ساز، بستگی دارد. به عبارت دیگر شما میتوانید ساز باکیفیت ولی دست دوم را به ساز نو بیکیفیت ترجیح دهید. البته در چنین شرایطی برای خرید گیتار باید از یک فرد متخصص کمک بگیرید و بیگدار به آب نزنید.
شرایط عرضه و تقاضا
خوب است بدانید که گاهی قیمت یک گیتار به این دلیل بسیار زیاد است که تقاضای زیادی برای آن وجود دارد در حالیکه تولید آن محدود است. این امر باعث کمیاب شدن و افزایش قیمت آن میشود. به عبارت دیگر وضعیت عرضه و تقاضا از عوامل مؤثر بر قیمت گیتار است.
همانطور که مطالعه کردید عوامل مؤثر بر قیمت گیتار، متنوع هستند و شامل موارد مختلفی میشوند. گاه تمامی این موارد در یک ساز وجود دارد و باعث قیمت بسیار بالا آن میشود و گاهی هم ممکن است که تنها یک یا دو عامل نقش داشته باشند.
حالا شما با آگاهی از این عوامل میتوانید ساز گیتاری بخرید که کیفیت مناسب و قابل قبولی داشته باشد و در عینحال از قیمت مناسبی نیز برخوردار باشد. ولی فراموش نکنید که این تازه اول راه است و بعد از خرید ساز باید به شکل درستی آموزش ببینید تا بتوانید به خوبی بنوازید. پس پیدا کردن یک آموزشگاه خوب نیز مانند خرید ساز مناسب، مهم است.
پیشنهاد ما این است که گشتی در سایت آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان بزنید تا با سابقه این آکادمی آشنا شوید. همچنین از امکان مشاوره رایگان این آکادمی استفاده کنید تا با خیال آسوده و با اطمینان بیشتری آموزش گیتار خود را آغاز کنید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.