طرز صحیح نشستن پشت پیانو و تنظیم درست ارتفاع صندلی، اولین و اصلیترین درسی است که به هنرجویان پیانو آموزش داده میشود. برخی از هنرجویان مبتدی بخصوص در سنین پایین آنقدر مشتاق نواختن پیانو میشوند که فکر میکنند، استایل نوازندگی پیانو اهمیت چندانی ندارد. همین امر باعث میشود که در درازمدت آسیبهای جدی به گردن و کمرشان وارد شود و یا قادر به اجرای صحیح تکنیک های نوازندگی نباشند. پس اگر دوست ندارید که نتیجهی یادگیری پیانو برای شما، دردهای کمر یا گردن باشد، به طرز صحیح نشستن پشت پیانو توجه کنید. اگر این اصول را نمیدانید، این مقاله به شما کمک میکند.
چرا طرز صحیح نشستن پشت پیانو مهم است؟
استایل نوازندگی و طرز نشستن پشت پیانو از نکات اولیهای است که در آموزش پیانو به شما یاد داده میشود. زیرا نشستن صحیح پشت ساز، اصولی دارد که هر نوازندهای باید آنها را رعایت کند. چون با اینکار، هنگام نوازندگی هم تسلط بیشتری روی ساز و اندام و عضلات خود دارد و هم از آسیبهای فیزیکی ناشی از تمرین اشتباه، جلوگیری میکند. به طور کلی، نشستن صحیح پشت پیانو، بخش مهمی از اکول نوازندگی شما را تشکیل میدهد. نوازندگان پیانو، به علت اینکه ساعتهای طولانی در یک حالت خاص، پشت پیانو مینشینند و تمرین میکنند، بیشتر از بقیهی افراد در معرض انواع کوفتگی و آرتروز هستند. به همین دلیل باید هنگام نشستن پشت ساز و نوازندگی، دقت زیادی کنید. همچنین حین تمرین از فشار بیش از حد به هر یک از نقاط بدن خود جلوگیری کنید. هر وقت که حین تمرین فشاری را روی بخشی از بدن خود احساس کردید، مطمئن باشید که مشکل از مدل نشستنتان است.
طرز صحیح نشستن پشت پیانو، چگونه است؟
همانطور که اشاره کردیم طرز نشستن پشت ساز پیانو، قاعده و قانونی دارد که طی سالها و بر حسب تجربهی اساتید پیانو به دست آمده است. در این بخش به این موارد اشاره میکنیم.
با سازتان راحت باشید
منظور از راحتی با ساز این است که مدل قرار گرفتن شما نسبت به ساز باید طوری باشد که ضمن تسلط کامل به آن، احساس راحتی کنید.
- کلاویههای ساز باید نسبت به بدن شما ارتفاع مناسبی از زمین داشته باشند.
- دست و ساعد شما هنگام قرارگیری روی صفحهی پیانو باید کاملا موازی با زمین باشد.
- آرنج دستهایتان باید با صفحه کلید پیانو در یک ارتفاع قرار بگیرد. اگر آرنج شما خیلی پایین یا خیلی بالاتر از کلاویهها قرار بگیرد یا به مچ دست و ساعد شما فشار زیادی وارد کند، نواختن پیانو سختتر میشود.
هرگز پشت پیانو قوز نکنید
یکی از مهمترین نکات در طرز نشستن صحیح پشت پیانو وضعیت قرارگیری کمر و گردن نوازنده است. هرگز قوز نکنید و کمر خود را بدون اینکه فشار زیادی به بدنتان وارد شود صاف نگه دارید. در غیر این صورت از ناحیه کمر و گردن دچار آسیب میشوید. بهتر است در هنگام نشستن کمی به سمت لبه صندلی حرکت کنید تا بدن وضعیت بهتری برای دسترسی و حرکت روی همهی کلیدهای پیانو داشته باشد.
صندلی خود را در فاصلهی مناسبی از ساز تنظیم کنید
محل قرارگیری صندلی نسبت به ساز باید طوری باشد که نوازنده بدون اینکه بخواهد به جلو خم شود بتواند دستهای خود را روی تمام اکتاوهای ساز حرکت دهد. صندلی نباید خیلی به ساز نزدیک و یا خیلی از آن دور باشد. البته فاصلهی صندلی با توجه به قد و جثه برای هر فردی متفاوت است و این مسئله بعد از چندین بار نشستن پشت ساز کاملا دستتان میآید.
ارتفاع صندلی پیانو باید به گونهای تنظیم شود که کف پای شما هنگام نشستن روی آن کاملا روی زمین قرار بگیرید. همچنین زانوهایتان نباید بیش از حد طبیعی خود خم شود. نحوه قرارگیری پاها باید طوری باشد که تسلط کافی روی پدالهای پیانو داشته باشید. صندلیهای پیانو دارای انواع ثابت و تنظیمشونده هستند. بدون شک پیشنهاد ما به شما این است که از صندلیهای قابل تنظیمی استفاده کنید که بتوانید مطابق با وضعیت جسمانی خود ارتفاع آن را تغییر دهید. همچنین جثه و اندام هر فردی ویژگیهای خود را دارد و باید ارتفاع صندلی را طوری تنظیم کنید تا حین تمرین، تسلط کامل به ساز و کمترین ناراحتی را تجربه کنید.
نحوه قرارگیری انگشتان روی پیانو باید چگونه باشد؟
بهترین حالت قرارگیری انگشتان یا انگشت گذاری پیانو زمانی است که کف دست پیانیست دارای قوس است و به نظر میرسد که یک توپ کوچک را با دستان خود نگه داشته است. این حالت به نوازنده کمک میکند تا دستهایش بعد از مدتی دچار کوفتگی نشوند و احساس خستگی و درد نکند. همچنین این وضعیت بهترین حالتی است که به شما کمک میکند تا تمام کلاویههای سفید و سیاه را فشار دهید.
کدام بهتر است، صندلی یا نیمکت؟
اینکه برای نوازندگی از صندلی استفاه کنید یا نیمکت کاملا بستگی به انتخاب خودتان دارد، اما به شما توصیه میکنیم تا هنگام خرید پیانو هم صندلی و هم نیمکت را امتحان کنید و با هرکدام که راحت تر بودید از آن برای نوازندگی استفاده کنید. توجه کنید که صندلیهای پیانو، فقط مخصوص استفاده یک نفر است و امکان نشستن دو نقر جهت همنوازی در این صندلیها وجود ندارد. اما نیمکتهای مخصوص پیانو معمولا نود سانتیمتر عرض دارند. همین مسئله به نوازنده کمک میکند تا به راحتی در طول پیانو جابهجا شود و نتهای بالا و پایین ساز را به راحتی اجرا کند. نیمکت همچنین امکان دو نوازی روی ساز را فراهم میکند.
همانطور که مطالعه کردید، طرز صحیح نشستن پشت پیانو دارای قواعد و قوانینی است که با عدم رعایت آنها مشکلات زیادی برایتان به وجود می آید. به همین دلیل رعایت آنها بسیار مهم است. درحالیکه با رعایت این نکات، میتوانید تا مدت زمان طولانی بدون احساس درد، ناراحتی و خستگی، پشت پیانو بنشینید و از نوازندگیتان لذت ببرید.
البته نظارت دقیق استاد و آموزش اصولی در مسیر یادگیری پیانو بسیار اهمیت دارد. زیرا اگر طرز صحیح نشستن پشت پیانو را از ابتدا یاد نگیرید، به شیوههای اشتباه عادت میکنید که تغییر و تصحیح آن مشکل و زمانبر است. پس وظیفهی اساتید این است که مانع اشتباه نشستن شما شوند. این کاری است که تمامی اساتید ما در آکادمی وب نوازان روی آن حساس هستند و روی آن بسیار توجه میکنند. درواقع برای اساتید ما سلامت هنرجویان اولویت دارد.
اگر شما هم دوست دارید که در محضر چنین اساتید دلسوز و حساسی، پیانو یاد بگیرید، با ما تماس بگیرید و یا فرم مشاوره رایگان را پر کنید.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.