زولتان کدای (Zoltán Kodály) ،آهنگساز ، موسیقیدان، زبان شناس و محقق متولد دسامبر 1882 در کشور مجارستان است. او استاد موسیقی در کنسرواتور بوداپست که بزرگترین کنسرواتوار مجارستان است بود. وی همچنین ابداع گر سبک جدیدی در آموزش موسیقی به کودکان بود که تحت عنوان «متد کدای» شناخته میشود.
زندگی شخصی
زولتان کدای در شهر «کچکه مت» مجارستان به دنیا آمد و از همان کودکی با موسیقی و شعر آشنایی پیدا کرد. پدرش رئیس ایستگاه قطار بود اما علاقه بسیار زیادی به موسیقی داشت و خودش به طور غیر حرفه ای آهنگسازی میکرد. زولتان در سنین پایین نواختن ویولن را آغاز کرد و با وجود امکانات کمی که در آموزش موسیقی در دسترس او بود، با شوق و علاقه آموزش های خود را ادامه داد. او در نوجوانی به گروه کر کلیسا پیوست و خودش شروع به آهنگسازی و نوشتن قطعات کوتاه نمود.
زولتان کدای در سن 18 سالگی برای تحصیل در رشته زبان های ومدرن به دانشگاه بوداپست رفت. پس از عزیمت به بوداپست کدای آموزش موسیقی خود را در آکادمی موسیقی فرانتس ادامه داد و آموزش آهنگسازی را به طور حرفه ای در همان آکادمی زیر نظر «هانس کسلر» آموخت.
فعالیت هنری زولتان کدای
کدای علاقه ی قلبی شدیدی به فرهنگ فولکور مجارستان داشت، به طوریکه دوره ای از زندگی خود را به طور حرفه ای به مطالعه ی داستان های فولکور مجاری اختصاص داده بود. او بعد از این مدت رساله ای درباره «موسیقی فولکوریک مجارستان» نوشت و در طی آن با آهنگساز بزرگ مجاری بلا بارتوک آشنا شد.
بارتوک و کدای به واسطه ی علاقه ی خود به موسیقی فولکوریک مجاری به هم نزدیک شدند و ظرف مدت زمان کوتاهی به بهترین دوستان هم تبدیل شدند. آشنایی این دو شخصیت نقطه ی عطفی در زندگی هر دوی آن ها بود و آن ها تا پایان عمر درس های بسیاری زیادی به یکدیگر آموختند.
زلتان کدای پس از کسب مدرک دکترای زبانشناسی در مجارستان به پاریس رفت. تاثیرات شگفت انگیزی که شهر زیبای پاریس و فرهنگ آن بر کدای گذاشته بود باعث شد تا در آن جا کشفیات جدیدی در زمینه موسیقی انجام دهد و اولین جرقه ی ابداع متد جدیدی برای آموزش موسیقی به کودکان در ذهنش پدیدار شود.
آثار و اقدامات زولتان کدای
کدای در سال 1905 اقدام به جمع آوری آهنگ های محلی بر روی استوانه های فنوگراف کرده بود. او به این منظور به روستاهای دور افتاده ی زیادی در سراسر مجارستان سفر کرد و دوست همیشگی او بلا بارتوک هم کمک های خود را در تمام این مدت از او دریغ نکرد. بارتوک او را با بهترین روش های جمع آوری موسیقی فولکوریک آشنا کرد و او در تمام مدت جنگ جهانی اول بدون وقفه به جمع آوری موسیقی ادامه داد.
زولتان کدای در همین زمان آهنگ سازی هم میکرد. او دو کوارتت زهی، یک سونات ویولنسل، یک دوئل ویولن و ویولنسل و یک سونات پیانو نوشت که تمام این قطعات مهارت بسیار بالا و استادانه ی او را در آهنگسازی به نمایش گذاشته بودند.
در کمال ناباوری کدای تا سال 1923 به هیچ موفقیت رسمی دست نیافته بود اما سرانجام در پنجمین سالگرد اتحاد بودابست در یک مراسم رسمی اولین اثر رسمی او «پسالموس هونگریکوس» اجرا شد.
اجرای این اثر اولین موفقیت رسمی را برای او رقم زد و به دنبال این مسئله کدای به بسیاری از کشورهای اروپایی سفر کرد تا اجرای اثر خود را در کنسرت های خارجی رهبری کند.
متد کدای در آموزش موسیقی به کودکان
متد کدای یکی از روش های آموزش موسیقی به کودکان است که توسط زلتان کدای ابداع شد. عقیده ی کدای در نحوه ی تدریس موسیقی این است که آموزش موسیقی بهتر است از سنین پایین و با استفاده از آهنگ های فاخر و موسیقی محلی انجام بگیرد. در این روش «آواز» اصلی ترین رکن آموزش موسیقی و پایه ای برای آموزش به کودکان است.
اساتید متد کدای با استفاده از علائم خاصی در دست و انگشتان خود به کودکان آموزش میدهند. یعنی هر شکل خاص در دست نماد یکی از نت های موسیقی است که این نماد ها برای یادگیری کودکان در سن پایین بسیار راحت و مناسب هستند.
از مزیت های متد کدای این است که کودکان نت های موسیقی را به همراه سلفژ و نحوه خواندن صحیح آن ها یاد میگیرند که به آن ها کمک میکند تا در تشخیص نت با شنیدن صدای آن هم مسلط شوند.