رحمت الله بدیعی یکی از بزرگان موسیقی ایرانی هستند که توانسته اند هنر موسیقی ایران را در نوازندگی سازهای کمانچه و ویولن به جهانیان نشان دهند و به عنوان یکی از هنرمندان بزرگ آثار ارزشمندی را برای جوانان و موسیقی دوستان نسل جدید به یادگار بگذارند. او یکی از برترین شاگردان استاد صبا بود و با هنرمندان بزرگ دوران خود همکاری داشته است.
زندگینامه رحمت الله بدیعی
رحمت الله بدیعی در سال 1315 در کاشان به دنیا آمد. ایشان در خانواده ای هنری و موسیقی دوست چشم به جهان گشود. او در سن پنج سالگی آموزش موسیقی را از پدربزرگ خود آغاز کرد و آموزش نوازندگی ساز نی را به صورت مقدماتی از ایشان آموخت.
برادر او نوازندهی ویولن ماهری بود و به همین دلیل از همان کودکی علاقه به نواختن ساز ویولن در بدیعی شکل گرفت. همین مسئله باعث شد که با وجود سن کم روی ساز برادر که اندازهی بزرگی داشت شروع به تمرین و یادگیری به صورت خودآموز کند. با وجود اینکه معلمی نداشت به دلیل استعداد و اشتیاقی که در وجودش نهفته بود توانست قطعات ساده ای را که تا آن زمان شنیده بود تقلید کند و بنوازد.
آموزش ویولن و ورود به هنرستان موسیقی
پدرش که از طرفداران هنر و موسیقی بود زمانیکه تلاش و علاقه ی رحمت الله را برای یادگیری ویولن دید اقدام به تهیه یک ویولن سایز کوچک برای او کرد تا راحت تر تمرین کند. رحمت الله بدیعی آموزش ویولن را همانند نی با پدربزرگش آغاز کرد و گوشه های موسیقی ایرانی را از ایشان یاد گرفت. پس از آشنایی مقدماتی با نوازندگی ویولن و مبانی اولیه موسیقی ایرانی، بدیعی برای ادامه ی آموزش های خود نزد روبیک گریگوریان که نوازنده و آهنگساز مشهور ایرانی ارمنی بود رفت.
رحمت الله بدیعی در یازده سالگی به هنرستان عالی موسیقی وارد شد و تا زمان فارق التحصیلی از محضر بزرگترین اساتید ایران مثل ابوالحسن صبا بهره مند شد. او به مدت پنج سال شاگرد استاد صبا بود و سرانجام دیپلم موسیقی خود را از این موسسه دریافت نمود.
او یکی از تکنیکی ترین نوازندگان ویولن ایرانی است که علاوه بر سبک ایرانی میتوانست سبک کلاسیک را به صورت حرفه ای بنوازد.
آغاز فعالیت هنری
رحمت الله بدیعی پس از پایان تحصیلات خود در هنرستان موسیقی و اخذ مدرک دیپلم، فعالیت خود را در رادیو آغاز کرد و با ارکستر گلها همکاری نمود. او در سال 1353 مجددا برای تکمیل آموزش های خود به هنرستان برگشت و تحصیلات خود را تا مقطع لیسانس در این هنرستان ادامه داد.
بدیعی پس فارغ التحصیلی، به مدت بیست سال در وزارت فرهنگ و هنر مشغول به کار شد و در کنار آن در هنرستان موسیقی هم به تدریس نوازندگی سازهای ویولن ، کمانچه و قیچک میپرداخت.
مهاجرت به اروپا
در سال 1358 رحمت الله بدیعی آخرین کنسرت خود ر با گروه فرامرز پایور و با صدای محمد رضا شجریان اجرا کرد که این کنسرت با عنوان «راز دل» منتشر شد و پس از آن به همراه خانواده خود به اروپا مهاجرت کرد و در آن جا به تدریس کمانچه و ویولن ایرانی پرداخت. او از سال 1979 تا 1999 در ارکستر سمفونیک هلند در جایگاه نوازنده و کنسرت مستر به فعالیت پرداخت.
پس از این مدت بدیعی به اجرا و ضبط قطعات استاد ابوالحسن صبا پرداخت که این مجموعه توسط انتشارات سرود منتشر شد. او یکی از افرادی بود که شیوه ی ویولن نوازی استاد صبا را بدون تغییر و تحریفی حفظ کرده بود و به همین دلیل امکان انتقال این شیوه ها به صورت صحیح را به نسل های آینده به وجود آورد.
آثار
- همکاری با استاد عبدالوهاب شهیدی در «گله دارم، شتربانا»
- همکاری با استاد عبدالوهاب شهیدی در «نگاه گرم تو»
- اجرای عبدالوهاب شهیدی و ارکستر سازهای ملی و فرامرز پایور
- همکاری با استاد محمدرضا شجریان
- آلبوم هم نوازی استادان
- حدیث مهر