داشتن یک همنوازی بدون نقص در پیانو فقط شامل این نکته که سرعت ما با سرعت پارتنرمان برابر باشد نیست بلکه علاوه بر آن باید مهارت های گروهی مانند خوب گوش دادن ، اشتراک احساسات و صبوری هم بین هر دو نوازنده وجود داشته باشد.
دونوازی، دوسرایی یا به اصطلاح کلمه ی دوئت در پیانو، به قطعه ای از موسیقی گفته میشود که دو نفر به طور همزمان آن را اجرا میکنند. در موسیقی کلاسیک این اصطلاح را معمولا برای دو خواننده و یا دو نوازنده پیانو به کار میرود.
اگر دوئت پیانو روی یک پیانو انجام بگیرد به آن چهار دستی میگویند. اما در مواردی دوئت توسط دو پیانیست و روی دو پیانوی مختلف اتفاق میافتد.
در دوره رنسانس شکل خاصی از دوئل رواج داشت که به آن بیسینیوم میگفتند. در این تکنیک معلم و شاگرد به هم به اجرای یک اتود آموزشی میپرداختند.
نواختن دوئت پیانو بسیار سرگرم کننده و جالب است. این که دو قطعه مختلف موسیقی را کنار هم قرار دهید و یک موسیقی منسجم بسازید میتواند تجربه ای شگفت انگیز باشد. دوئت ها باعث ایجاد صدای غنی و زیبایی در ساز ما میشوند زیرا نوازندگان از این طریق میتوانند تمام ظرفیت ساز پیانو را مورد استفاده قرار دهند.
البته دونوازی دشواری خاص خودش را دارد. نشستن با فرد دیگری روی یک نیمکت ممکن است در ابتدا کمی غریب به نظر برسد و حتی اینکه او در کنار شما ملودی کاملا متفاوتی بزند ممکن است کمی گیج کننده باشد.
تنها راهی که به شما کمک میکند در دوئت نوازی حرفه ای شوید فقط تمرین است و بس. زیرا پس از هربار تمرین کردن دوئت ها آسان تر و لذت بخش تر میشوند.
در ادامه 9 نکته ی طلایی برای داشتن یک همنوازی بدون نقص را با هم بررسی میکنیم که همگی حاصل تجربه و تلاش پیانیست های بزرگ اند:
1-سطح دوئت نوازی خود را مشخص کنیم
تفاوت بسیار زیادی بین دوئت نوازی و سولو نوازی وجود دارد. و به همین دلیل اگر شما حتی یک نوازنده سولوی حرفه ای هم باشید نمیتوانیم قول بدهیم که در دوئت هم به همان کیفیت عمل کنید.
از آنجایی که مهارت های متفاوتی برای دوئت نوازی وجود دارد، بهتر است در ابتدای کار سطح انتظار خود را بسیار پایین بیاورید. زیرا قرار نیست اجرایی که انتخاب کرده اید آنقدر چالش برانگیز باشد که نتوانید آن را به انتها برسانید.
با قطعه ای شروع کنید که درجه سختی آن پایین تر از چیزی باشد که شما معمولا در اجراهای تکی از پس آن بر میآیید. اگر شریک نوازندگیتان در سطح متفاوتی نسبت به شما وجود دارد. قطعه ای انتخاب کنید که با نوازنده سطح پایین تر سازگار باشد.
2-تنهایی تمرین کنید
قبل از اینکه بخواهید با پارتنر خود روی یک ساز بشینید، قسمت مربوط به خودتان را آن قدر تمرین کنید که به طور کامل آن را یاد بگیرید. زیرا قبل از اینکه بخواهید این دو بخش را به هم بچسبانید باید از اجرای تکی آن به طور کامل اطمینان داشته باشید.
در این صورت کار برای شما و پارتنرتان خیلی آسان تر میشود و به جای یادگیری نت ها و تمرینات اولیه، میتوانید تمام انرژی خود را صرف هماهنگی و ایجاد خلاقیت در کار خود کنید.
3-بشمارید!
اگر به دنبال یک اجرای بی نقص هستید، عادت کنید که بشمارید! این خیلی مهم است که شما حساب ضرب آهنگ موسیقی را داشته باشید و در تمام طول اجرا آن را احساس کنید. اما اهمیت این کار در دوئت هزاران برابر بیشتر است. چرا؟ چون اگر یکی از نوازندگان موسیقی خود را شمارش نکند هماهنگی موسیقی با یکدیگر عملا غیرممکن میشود.
از مترونوم کمک بگیرید یا از قسمت ریتمیک قطعه خود برای شمارش استفاده کنید. این کار عادت حفظ ریتم را در شما افزایش میدهد و باعث میشود قطعه را تمیز و هماهنگ اجرا کنید.
4-با سرعت آرام تمرین کنید
موقع یادگیری یک اجرای دو نفره آنقدر جزئیات زیادی برای یادگیری وجود دارد که اگر بخواهید با سرعت بالا تمرین کنید مجبور میشوید تا از بیشتر آن ها گذر کنید.
سرعت کم در حین تمرین هم برای یادگیری نقش خود و هم برای یادگیری قلق های هماهنگ شدن ضروریست. اگر نتوانید در سرعت پایین یک قطعه ی تمیز و گوش نواز بنوازید شک نکنید که با سرعت بیشتر همه چیز درهم و نادرست میشود.
5-به قطعه ی همدیگر گوش دهید
درست زمانی که حس کردید آمادگی چسباندن قطعاتتان به یکدیگر را هستید نوبت به تحلیل و گوش دادن به قطعات یکدیگر میشود. قطعا برای هر کدامتان تمرکز و اجرای نقش خودتان جذاب تر است اما اگر فقط توجهتان به بخش خودتان باشد در نهایت کل اجرای شما زیر سوال میرود. موسیقی زمانی زنده می شود که بتواند نفس بکشد. دو قسمت باید با هم جریان داشته باشند و این تنها در صورتی اتفاق می افتد که هر دو قسمت را بایکدیگر تحلیل و بررسی کرده باشید.
6-برای حرکات خود برنامه ریزی کنید
به غیر از گوش دادن به همدیگر راه های دیگری هم وجود دارد که به شما کمک میکند هماهنگی و کیفیت کار خود را افزایش دهید.
برای مثال با ژست های هنرمندانه و حرفه ای درست مانند یک رهبر موزیکال حرفه ای حرکات بعدی خود را به هم نشان دهید.
با سر به همدیگر علامت دهید، میتوانید به طور مشابه سر تکان دهید و همزمان با یکدیگر شروع به نواختن کنید.
همچنین استفاده از نفس نیز یک راه بسیار موثر برای کمک به همگام شدن با شریکتان است. میتوانید قبل از اجرا، در تمرینات خود از تنفس و دم و بازدم برای هماهنگ کردن و شمردن ضرب آهنگ استفاده کنید. این روش علاوه بر اینکه به هماهنگ شدن شما کمک میکند، میتواند در کاهش استرس اجرا هم موثر باشد.
7-نگذارید اشتباهات شما را متوقف کند
زمانی که یک نوازنده پیانو قصد آماده شدن برای یک اجرای بزرگ را دارد، ممکن است در طی تمرینات خود بارها دچار اشتباه شود و هربار برای اصلاح و بررسی آن اشتباهات به عقب بازگردد اما در دوئت نوازندگی این کار بسیار اشتباه و زمان بر است.
دوئت نوازی مستلزم حفظ پایداری و تداوم در اجراست تا موسیقی شما با هم بماند و به درستی اجرا شود. به همین دلیل با پارتنر پیانو خود به توافق برسید که در طی تمرین هر اشتباهی که رخ داد متوقف نمیشوید. این مسئله حتی به شما کمک میکند تا در اجرای زنده نیز به هنگام بروز اشتباهات اجرای خود را به بهترین شکل رهبری و به اتمام برسانید.
8-به طور منظم تمرین کنید
درست همانطور که در طول روز برای تمرین های انفرادی خود برنامه ریزی کرده اید، زمانی را هم برای تمرین با شریکتان اختصاص دهید. مطمئن باشید که یک یا دو بار تمرین قبل از اجرای اصلی برای یک اجرای بی نقص و حرفه ای کافی نیست. زمانی که شما با یکدیگر زمان بیشتری را میگذرانید میتوانید شخصیت ها، دیدگاه ها، تجربه های یادگیری، نحوه تمرینات موثر و نکات مفید زیادی را باهم به اشتراک بگذرارید که هرکدام از این ها به حداکثر رساندن نقاط قوت شما کمک میکند.
9-از داشتن یک همنوازی بدون نقص در پیانو نهایت لذت را ببرید
دوئت نوازی، یک تجربه ی بی نظیر و هیجان انگیز است که به شما این فرصت را میدهد تا تجربیات و موسیقی یک پیانیست دیگر را برای مدتی لمس و جزئیات آن را کشف کنید. پس از این رویداد بی نظیر نهایت لذت را ببرید.