حبیب الله بدیعی یکی از نوابغ موسیقی استان مازندران و نوازنده برجسته ویولن در سال 1312 و در خانواده ای فرهیخته و هنر دوست چشم به جهان گشود.
زندگی شخصی و دوران کودکی
این هنرمند برجسته که در شهر سوادکوه در استان مازندران به دنیا آمده است از کودکی در کنار والدینی پرورش یافت که جایگاه ویژه ای برای علم و هنر قائل بودند. همین امر سبب شد تا عشق به هنر و به ویژه موسیقی در پی و جان حبیب الله بدیعی جای بگیرد.
میرزا عبدالصمد پدر استاد بدیعی از مالکان و افراد سرشناس سوادکوه بود. وی نوازنده دوتار بود و علاقه زیادی به مطالعه کتاب و دانش افزونی داشت. مادر حبیب الله بدیعی سلطنت خانم نیز همانند پدرش بسیار به هنر علاقمند بود و همواره این اصل را در تربیت فرزند خویش به کار میبرد.
زمانی که در دوران کودکی استاد بدیعی این خانواده از سوادکوه به ساری عزیمت کردند اولین تجربه شخصی کشف و تجربه نوازندگی برای وی روی داد.
سرآغاز کشف استعداد نوازندگی
برادر بزرگتر حبیب الله بدیعی در شهر ساری به آموزش ویولن نزد یک استاد فرهیخته ارمنی مشغول شد و همین امر بهانه ای شد تا حبیب الله در خفا و به دور از چشم برادرش خودش به نوازندگی ویولن مشغول شود. او مشتاقانه با آرشه ویولن نغمه های مختلفی را تمرین میکرد و از این امر در دنیای کودکی خود نهایت لذت را میبرد.
زمانی که برادرش علاقه شدید او را به این ساز موسیقی دید ویولن خودش را به او هدیه داد و همین ساز سرآغاز کشف استعدادی بزرگ در این نوازنده توانا شد.
چند سال بعد، زمانی که حبیب الله بدیعی 8 ساله شد خانواده بدیعی تصمیم به اقامت در شهر تهران را گرفتند. وی در تهران تمام مراحل تحصیلی خود را پشت سر گذاشت و موفق به اخذ مدرک زمین شناسی از دانشگاه تهران گردید.
ورود به عرصه موسیقی
حببب الله بدیعی از زمان کودکی تا سالهای نوجوانی، خود به کشف و یادگیری نوازندگی ویولن مشغول بود اما سرانجام در سال 1326 نزد لطفالله مفخم که یکی از شاگردان ابولحسن صبا بود به آموزش ویولن مشغول شد.
بدیعی به مدت سه سال ردیف های ستاد صبا را نزد استاد مفخم آموخت و در سال 1329 موفق شد که در برنامه رادیو ارتش ویولن بنوازد.
از سال 1331 به مدت دوسال حبیب الله بدیعی نزد ابوالحسن صبا آواز ایرانی را آموخت و پس از آن توسط یکی از اساتید معروف ارمنی به نام جینگوزیان آموزش های خود را تکمیل کرد.
بیانات استاد صبا درمورد استعداد حبیب الله بدیعی
در یکی از گفت و گوهای تلویزیونی که استاد صبا به همراه یکی از شاگردان دیگر خود به نام عزیزالله بیات حضور داشت از وی درباره شاگردانش و استعداد هرکدام در حوزه فراگیری موسیقی پرسید. او از حبیب الله بدیعی تحت عنوان با استعداد ترین شاگردش یاد کرد. او معتقد بود که بدیعی هم در ردیف شناسی و بداهه نوازی استعداد باورنکردنی داشت و هم به خوبی قطعه های کلاسیک از هنرمندان گذشته را مینواخت.
فعالیت های هنری حبیب الله بدیعی
او در سال 1330 موفق به شرکت در برنامه گلها شد و در مدت زمان کوتاهی توانست توجه بسیار زیادی را به خود جلب کند. حضور او به عنوان نوازنده و آهنگساز در این برنامه تا سال 1355 ادامه داشت و در این مدت موفق به ساخت و آهنگسازی 200 قطعه جاویدان شد.
در این برنامه بزرگان دیگری از جمله علینقی وزیری، روح الله خالقی، جلیل شهناز و پرویز یاحقی فعالیت میکردند. حبیب الله بدیعی در طی مدت فعالیت خود در این برنامه توانست با بسیاری از بزرگان عرصه موسیقی ایران همکاری داشته باشد.
در سال 1331 ، در موسیقی متن فیلم «ولگرد» به عنوان نوازنده ویولن همکاری کرد و در سال 1333 ارکستر کوچکی تشکیل داد که بعدها برخی از اعضای آن تغییر کردند و ارکستر شماره 6 نامگذاری شد. این ارکستر تا سال 1336 در شب های جمعه اجرای رادیویی داشت.
استاد بدیعی علاقه بسیار زیادی به موسیقی اصیل ایرانی داشت. به همین منظور سفرهای زیادی به کشورهای مختلف از جمله فرانسه، انگلستان، آلمان و آمریکا کرد تا موسیقی اصیل و ارزشمند ایرانی را به جوامع دیگر معرفی کند. او همچنین هزینه بسیاری از اجراهای خود را به موسسات فرهنگی و خیریه هدیه کرد.
معروف ترین آثار
حبیب الله بدیعی موسیقیدانی صاحب سبک بود که در نوارندگی دستگاه ها و گوشه ها مهارت بی نظیری داشت. او در طی مدت فعالیت هنری خود آثار بسیار ارزشمندی خلق کرد که از میان آنها میتوان به دل بیگناه، کعبه دلها، جاودانه، شعله سرکش، فریاد از این دل و زندگی من اشاره کرد.
پرویز یاحقی درباره وی می گوید:
قدرت جادویی ای در ویولن و آرشه وی وجود دارد که برای دیگر نوازندگان این ساز ناشناخته مانده است. وجود او در برنامه گلها چه به لحاظ نوازنده چه آهنگساز و چه رهبر از جمله مواردی است که در جذابیت این برنامه بسیار موثر بوده است.
وفات
این نوازنده برجسته درتاریخ 27 مهر 1371 و در سن 59 سالگی به علت بیماری قلبی در تهران در گذشت. آرامگاه این استاد موسیقی در جوار امامزاده طاهر در کرج قرار دارد.