بدون شک میدانید که گرم کردن صدا، جزء اصول اولیه آواز خواندن و صداسازی است. یعنی اگر قصد این را دارید که صدایتان را باکیفیت و شفاف کنید باید پیش از آواز خواندن، صدایتان را گرم کنید. همچنین گرم کردن، از صدای شما در برابر آسیبهایی که ممکن است هنگام خواندن نتهای بالا و سختتر برای تارهای صوتی ایجاد شوند جلوگیری میکند. به طور کلی برای پختن صدایتان باید آرامآرام و با انجام تمرینهای خاصی اقدام کنید. پس اگر به دنبال تمرینات گرم کردن صدا برای خوانندگان هستید، این مطلب را از دست ندهید!
اهمیت گرم کردن صدا قبل از خواندن آواز
به عنوان هنرجوی مبتدی که به تازگی دوره آموزش آواز را آغاز کردهاید باید بدانید که گرم کردن حنجره قبل از آواز خواندن یک امر ضروری است. هر وقت خواستید که بدون گرم کردن و تمرین، زیر آواز بزنید؛ به یاد بیاورید که حتی خوانندگان حرفهای، هیچ وقت بدون تمرین و یکباره نمیخوانند. درواقع آواز خواندن بدون گرم کردن تارهای صوتی، باعث میشود که فشار و تنش زیادی به آنها وارد شود و در نهایت نیز صدایی ناهنجار از آنها بیرون میآید. پس برای داشتن صدایی گرم، جذاب و شنیدنی، باید گرم کردن صدا را جدی بگیرید. ضمن اینکه این تمرینها باعث تقویت حنجره و افزایش حجم صدای شما میشود.
مزایای گرم کردن صدا
همانطورکه گفتیم، در فرآیند صداسازی، صدای شما با انجام تمرینهای خاصی گرم میشود و به مرور صدایتان از حالت خام وناپخته خارج میشود. به عبارت دیگر انجام چنین تمریناتی مزایا و عایدیهای زیادی برای صدای شما دارند که در این بخش به آنها اشاره میکنیم.
افزایش انعطافپذیری تارهای صوتی
اگر بدون گرم کردن بدن، ورزش کرده باشید، احتمالا گرفتگی عضلات و دردهای بعدش را هم تحمل کردهاید. آواز خواندن بدون گرم کردن حنجره نیز دقیقا همین بلا را سر تارهای صوتیتان میآورد. درحالی که گرم کردن صدا باعث افزایش انعطافپذیری تارهای صوتی شده و از گرفتگی و آسیبهای احتمالی جلوگیری میکند.
بهبود کیفیت و وضوح صدا
شما میتوانید با انجام تمرینات مخصوص، ارتعاشات تارهای صوتیتان را منظمتر و کنترلشدهتر کنید. این کار باعث میشود که صدایتان شفافتر، قویتر و رساتر شود.
افزایش دامنه صوتی
احتمالا شما هم وقتی پای آواز خواندن اساتید مینشینید، از تسلطی که روی صدای خود دارند، حسابی میخکوب میشوید. پس اگر میخواهید که از چنین قدرتی برخوردار شوید و بتوانید نتهای بالا و پایین را به خوبی ادا کنید، باید صدایتان را حسابی گرم کنید.
جلوگیری از خستگی و آسیبهای صوتی
خوانندگی بدون گرم کردن، فشار زیادی به تارهای صوتی وارد میکند که در بلندمدت میتواند باعث آسیبهای جدی مانند گرههای صوتی (Nodules) و التهاب تارهای صوتی شود. با گرم کردن صحیح، میتوانید از این مشکلات جلوگیری کنید و سلامت صدای خود را حفظ کنید.
بهترین تکنیکهای گرم کردن صدا
برای گرم کردن تارهای صوتی، تمرینهای زیادی وجود دارند. برخی از این تمرینات صوتی هستند و برخی از آنها روی ماهیچههای اندامهای صوتی شما اثر میگذارند. به طور کلی این تمرینها، خیلی سریع و در عرض کمتر از پنج دقیقه اتفاق میافتد. پس بهتر است در انجام آن کوتاهی نکنید و به طور منظم آنها را انجام دهید. در این بخش به مهمترین تمرینها و تکنیکهای گرم کردن صدا، میپردازیم.
تکنیک خمیازه
یکی از تکنیکهای ساده تقویت صدا، خمیازه است. برای اجرای این تکنیک ابتدا باید هوا را در حالتی که دهانتان مثل خمیازه کشیده، باز است وارد ریههای خود کنید. بعد از آن در طی مدت زمان ده ثانیه هوا را از طریق بازدم و با صدای «آ» از دهان خود خارج کنید. دقت کنید که عمل دم، بی صدا انجام میشود و فقط هنگام بازدم، باید صدا تولید کنید.
زمزمهکردن با دهان بسته
برای این کار با دهان بسته و به مدت 15 ثانیه صدای «ممممممم» را به صورت کشیده اجرا کنید. سعی کنید با حنجرهتان صدای یک قایق موتوری را تقلید کنید. بعد از مدتی سعی کنید هر شعر یا آوازی که دوست دارید را با دهان بسته بخوانید.
استفاده از تکنیک نی
اجرای تکنیک نی همانطوری که از نامش پیداست از طریق یک نی صورت میگیرد. برای اجرای این تکنیک باید یک نی را در دهان خود قرار دهید و سپس درون آن زمزمه کنید. صدای خود را با پایینترین محدوده صوتی خود بیرون دهید و سپس به آرامی فرکانس آن را بالا ببرید. این تمرین را میتوانید با نی داخل لیوان آب هم انجام دهید. در این صورت حبابهایی با اندازه یکسان و در فاصله منظم روی آب پدید میآید.
تمرین چرخش زبان
از دیگر تکنیکهایی که میتوانید صدای خود را با آن گرم کنید، تمرین چرخش زبان است. برای اجرای این تکنیک، نوک زبانتان را به سقف دهان بچسبانید و صدای خود را جوری بیرون دهید که صدای «ر» تولید شود. در این تمرین میتوانید با تغییر حجم هوایی که خارج میکنید محدودههای مختلف صوتی را بسازید
ادای جملات و اصطلاحات پیچشهای زبانی
جالب است بدانید، جملاتی که ادا کردن آنها سخت است و به نوعی باعث پیچش زبانی میشود هم به گرم کردن صدای شما کمک میکند. همچنین این تمرین باعث میشود تا در اجراها زبانتان نگیرد و همه کلمات را به خوبی ادا کنید. برای مثال «شیش سیخ جیگر سیخی شیش هزار» یکی از این جملات معروف است. شاید برایتان خندهدار باشد اما با چندین بار تمرین برای درست ادا کردن چنین جملاتی میتوانید شاهد پیشرفت مهارت آواز خواندن خود باشید.
بازدم با صدا
هوا را به داخل ریههای خود وارد کنید و آن را 10 الی 15 ثانیه به صورت صدای «هیس» خارج کنید. این تمرین علاوه بر گرم کردن صدا به شما کمک میکند تا نفس کشیدنتان در طول آواز منظم شود.
آواز خواندن در حالت خوابیده
به پشت دراز بکشید و به آرامی نفس بکشید. بعد از این که احساس راحتی و آرامش کردید به آرامی شروع به آواز خواندن کنید. این روش هم صدایتان را آماده آواز میکند و هم تنفس دیافراگمی را برای شما راحتتر میکند.
خواندن مصوت «ای»
برای تلفظ این حرف، زبان بالا میرود و کمی به سمت حفره بینی متمایل میشود. بهتر است برای انجام این تمرین «ای» به صورت غلیظ و اغراقآمیزتر از حالت عادی ادا شود. اجرای این مصوت درک درستی از رزونانس بینی را به هنرجویان میدهد. این مسئله میتواند کیفیت خوانندگی شما را چندین برابر بهتر کند.
نکات کلیدی برای گرم کردن صدا
لازم است هنگام انجام تمرینهای گرم کردن به نکات خاصی توجه کنید که شامل موارد زیر هستند:
- برنامه روزانه برای گرم کردن صدا داشته باشید و آن را به یک عادت روزانه تبدیل کنید.
- در طول روز آب کافی بنوشید تا تارهای صوتیتان مرطوب بمانند.
- از کششهای شدید صوتی در ابتدای تمرین خودداری کنید.
- اگر احساس خستگی یا درد در گلو دارید، تمرین را متوقف کنید.
- پس از خواندن، تمرینات سرد کردن صدا (Cooling Down) را انجام دهید تا تارهای صوتی به حالت طبیعی بازگردند.
- بدنتان را تحت فشار قرار ندهید، بهترین کار این است که به صورت آهسته و پیوسته تمرینهای خود را پیش ببرید.
سرد کردن صدا را فراموش نکنید!
اگر سلامت صدایتان برای شما مهم است، خوب است که علاوهبر گرم کردن، صدایتان را سرد کنید. سرد کردن صدا برای بعد از آواز خواندن است. البته تمرینهایش مشابه تمرینهای گرم کردن است و تفاوت چندانی با هم ندارند. به طور کلی در فرآیند یادگیری آواز لازم است که به گرم کردن و سرد کردن صدایتان توجه کنید.
همانطور که مطالعه کردید، گرم کردن حنجره یک مرحله ضروری برای هر خواننده است. این تمرینها به بهبود کیفیت صدا، افزایش دامنه صوتی، جلوگیری از آسیبهای صوتی و افزایش کنترل بر صدا کمک میکنند. فراموش نکنید که با تمرینهای منظم تنفسی، تولید صدا، مقیاسهای موسیقی و تکنیکهای بیان، میتوان صدایی قوی، رسا و منعطف داشت. بنابراین، هرگز این مرحله را نادیده نگیرید و آن را به بخشی از برنامه تمرینی خود تبدیل کنید تا بهترین عملکرد ممکن را داشته باشید.
خوب است بدانید، تمریناتی که در این مطلب ارائه شد، فقط بخشی از تمرینهای گرم کردن صدا هستند. اگر میخواهید حرفهایتر از اینها عمل کنید، میتوانید از استاد خود بخواهید که تمرینهای بیشتری به شما بدهد و روی اجرای درست آنها نیز، نظارت کند.
درنهایت اگر به دنبال یک آموزش لذتبخش و بیدردسر هستید میتوانید روی آموزشهای آنلاین آکادمی وب نوازان حساب باز کنید. هدف ما در وب نوازان این است که به افراد بیشتری کمک کنیم تا صدایشان را تربیت کنند. زیرا آموزش آنلاین به شما این امکان را میدهد، هر کجای دنیا که باشید، خواندن آواز را یاد بگیرد.
اگر مشتاق هستید که اطلاعات بیشتری دریافت کنید و از شرایط دورههای آموزشی، رزومهی اساتید و سابقه آکادمی بیشتر بدانید، درخواست مشاوره رایگان کنید. خدا را چه دیدید شاید وقتش رسیده که صدایتان را رها کنید و بگذارید راهش را پیدا کند.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.