تفاوت فلوت و فلوت ریکوردر چیست؟ آیا نواختن فلوت و فلوت ریکوردر شبیه یکدیگر است؟ تقریبا همه ی ما درباره ی تفاوت سازهای مختلف با یکدیگر اطلاعات ابتدایی و مناسبی داریم، اما وقتی صحبت از سازهای بادی میشود مسئله کمی پیچیده تر است، اکثر این سازها شباهت ظاهری بسیار زیادی با یکدیگر دارند. اما با این وجود ممکن است در ویژگی های اصلی مثل نحوه نواختن و صدا دهی کاملا با هم فرق کنند.
ساز فلوت و ساز فلوت ریکوردر دو ساز مجزا و متفاوت اند اما از آن جا که هر دوی این سازها جزو دسته ی سازهای بادی بوده و با دهان نواخته میشوند شباهت هایی هم با یکدیگر دارند. بنابراین یافتن تفاوت فلوت و فلوت ریکوردر شاید در نگاه اول کمی دشوار باشد. اگر شماهم علاقمندید تا در مورد تفاوت این دو ساز با یکدیگر بیشتر بدانید با ما همراه باشید.
تفاوت فلوت و فلوت ریکوردر چیست؟
شکل ساز
بزرگترین و واضح ترین تفاوت فلوت و فلوت ریکوردر شکل این دو ساز است، ریکوردر ها به طور کاملا مشهودی از فلوت کوتاه تر اند. اما با این وجود از آن جایی که طیف گسترده ای از انواع فلوت ریکوردر و فلوت وجود دارد، نمیتوانید تفاوت در طول این سازها را به عنوان یکی از عوامل تمایز دهنده آن ها در نظر بگیریم.
دهانه
شکل دهانه ساز یکی از مواردی است که با توجه به آن میتوانیم به تفاوت فلوت و فلوت ریکودر پی ببریم. شکل دهانه در فلوت ریکوردرها ضخیم تر و قطورتر از سایر انواع فلوت است. در این ساز قسمت بالای دهانه گرد است و یک شیار باریک مستطیلی در آن وجود دارد. قسمت پایینی دهانه هم به سمت بالا خمیده شده تا بتواند روی لب پایینی قرار بگیرد.
دهانه فلوت شکل کاملا متفاوتی دارد، دهانه در این ساز یک سوراخ تقریبا بیضی شکل است که در نزدیک انتها و روی بدنه ی ساز قرار گرفته است. نوازندگان برای نواختن فلوت، سوراخ دهانه را بین لب های خود قرار میدهند و به آرامی داخل آن میدمند.
سوراخ های انگشت گذاری
سوراخ های انگشت گذاری روی فلوت و ریکوردر تقریبا مشابه یکدیگر هستند، این سوراخ ها در فواصل مشخصی روی بدنه ی ساز قرار دارند. البته سایز این سوراخ ها در این دو ساز با یکدیگر متفاوت اند.
در فلوت های چوبی و قدیمی سوراخ ها مثل فلوت ریکوردر بدون پوشش هستند و موقع دمیدن انگشتان دست روی آن ها قرار میگیرد اما نواع دیگری از فلوت هم وجود دارد که به فلوت کلید دار یا فلوت مدرن معروف است. حفره های روی بدنه ی فلوت های کلید دارد به وسیله ی کلید هایی کنترل میشوند یعنی نوازنده میتواند با فشار دادن این کلید ها، سوراخ های روی ساز را باز و بسته کند.
در واقع فلوت مدرن یا همان کلید دار، نسخه ی مدرن تر فلوت ریکوردر است و بیشتر برای نوازندگانی مناسب است که با اصول اولیه و تکنیک های نوازندگی ریکوردر آشنا هستند. اما اگر تا به حال با هیچ یک از انواع سازهای بادی کار نکرده اید پیشنهاد میکنیم تا ابتدا چند ماهی را با فلوت ریکوردر تمرین کنید و روی تنفس و کنترل آن مهارت کسب کنید.
اجزای تشکیل دهنده
اجزای تشکیل دهنده این دو ساز هم تقریبا مشابه یکدیگر اند. البته تعداد این اجرا با توجه به اندازه سازها و نوع ساز با هم فرق میکند اما به طور کلی هر دوی این سازها از سه بخش ثابت دهانه، بدنه میانی و لوله ی انتهایی تشکیل شده ند. این قسمت ها معمولا از هم جدا هستند و برای نواختن به هم متصل میشود.
یکی از دلایل این مسئله این است که نوازندگان بتوانند به آسانی و بدون آسیب رسیدن به ساز آن را با خود به هرکجا که میخواهند ببرند. اما دقت کنید که موقع نواختن هر سه این بخش ها باید به گونه ای مناسب به هم متصل شوند تا ساز صدای خوب و دلنشینی داشته باشد.
نحوه نواختن و دست گرفتن ساز
از آن جایی که فلوت و فلوت ریکوردر هر دو از خانواده سازهای بادی هستند هردو با دمیدن هوا به داخل آن ها نواخته میشوند اما نحوه دست گرفتن آن ها با یکدیگر کاملا متفاوت است. فلوت ریکوردر بر خلاف ساز فلوت که از پهنا نواخته میشود به طور مستقیم نواخته میشود و همین مسئله نواختن آن را ساده تر از فلوت کرده است.
انواع فلوت
- فلوت کلیدی یا کنسرتی
- فلوت پیکولو
- فلوت آلتو
- فلوت باس
انواع فلوت ریکورد
- فلوت ریکورد سوپرانو
- فلوت ریکورد آلتو
- فلوت ریکورد تنور
- فلوت ریکورد باس