تربیت شنوایی ! اگر شما هم هنرجوی موسیقی باشید حتما این اصطلاح به گوشتان خورده است. ممکن است در ابتدای یادگیری این مهارت احساس کنید که بسیار خسته کننده است و یا اینکه فکر کنید اصلا چرا باید این مهارت رو کسب کنید؟
قطعا تا به حال تجربه ی یادگیری یک زبان مانند زبان انگلیسی یا آلمانی را در کنار زبان مادری داشته اید. یکی از راههایی که در درک زبان و ادای بهتر آوا ها و کلمات در اصول آموزشی زبان وجود دارد تقویت مهارت شنیداری یا لیسنیگ (listening) است که هم به فهم جملات شنیده شده کمک می کند و هم به ادای درست جملات از سوی شما. از آنجایی که موسیقی نیز یک زبان است و الفبا و صوت دارد، هنرجوی موسیقی نیز مانند هر زبان آموز دیگری باید مهارت شنیداری خود را تقویت نماید.
تربیت شنوایی (Ear Training) یا تقویت گوش موسیقی به چه معناست؟
هنرجوی هر سازی بخصوص ویولن که باشید و اینکه بخواهید وارد هر زمینه تخصصی موسیقی شوید درک شنوایی و به قولی تربیت شنوایی بسیار کاربردی خواهد بود. با کسب مهارت گوش موسیقی یا همان تربیت شنوایی، اگر نوازنده سازی هستید می توانید گوشی ساز بزنید و حتی بداهه نوازی کنید. اگر علاقمند به آواز هستید می توانید کوک بخوانید و در مجموع با قدرت بیشتری موسیقی خود را اجرا نمایید.
گاهی اوقات به هنردوستانی برخورد داریم که نوازنده یا خواننده نیستند ولی از آنجایی که موسیقی زیاد و خوب گوش داده اند می توانند به راحتی زمانی که وارد دوره آموزشی می شوند خیلی خوب با ساز و صداهای تولیدی از ساز یا حنجره خود ارتباط برقرار می کنند. این پیشنه آنها و بالا بودن درک شنیداری موسیقی خیلی به آنها در پیشرفتشان کمک می کند.
آموزش تربیت شنوایی یا یادگیری متدهای تقویت گوش در ابتدا به نظر سخت و عجیب است اما وقتی بر هدف از یادگیری این مهارت واقف شدید خواهد فهمید که که به نوعی تمام عمر مشغول تعلیم دادن گوش موسیقی خود بودهاید. اگر ساز می نوازید و یا آواز می خوانید سعی کنید از این ابزار ها برای تقویت گوش خود استفاده کنید.
دلایل اصلی برای تقویت گوش موسیقی چیست؟
- تربیت شنوایی به تقویت حافظه شما در به خاطر سپردن ملودی ها و قطعات کمک بسیاری می کندو در ایتدا اگر این مهارت را نداشته باشید با نت های یک قطعه را تک به تک بخاطر بسپرید که در ملودی های طولانی کار بسیار سختی خواهد بود. شما با دانستن و تشخیص گوشی الگوها در ملودی یک قطعه ، می توانید یک قطعه طولانی را به حافظه بسپرید.
- با کسب این مهارت شما می توانید اکثر قطعات را که بارها شنیده اید براحتی روی سازخود اجرا کنید. چرا که ملودی در ذهن شنیدازی شما قرارداشته و به نوعی با حافظه عضلانی شما اجرا می شود.
- با تقویت گوش موسیقی شما می توانید کشف های جدیدی از موزیکی که می شنوید داشته باشید و دنیای موسیقی را برایتان لذت بخش تر می کند.
- نکته جالب قضیه این است که مردم عادی که دانش موسیقی معمولی و کمی دارند شما را فردی نابغه می دانند که می توانید با شینیدن یک موسیقی آن را اجرا کنید.
- مهمترین و شاید جذاب ترین قابلیتی که تقویت گوش موسیقی به شما می دهد این است که به سرعت می توانید ساز دوم را انتخاب کنید و براحتی هر ساز دیگری رو بنوازید. در واقع ساز ارتباط قوی ای با ذهن شما برقرار می کند و شما براحتی با اجرای آن ارتباط برقرار خواهید کرد.
چگونه می توان گوش موسیقی خود را تقویت کرد؟ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
- به صدای محیط گوش دهید.
- شنوایی خود را تست بزنید.
- سطح مهارت شنیداری خود را مشخص کنید.
- ریتم را درک کنید.
- با ملودی و هارمونی آشنایی پیدا کنید و مدام دانش خود را بالا ببرید.
بطور خلاصه باید گفت اگر قصد تقویت گوش موسیقایی خود را دارید ، باید هرروز تمرین کنید. حتما یک هدف را برای خود تعیین کنید. حتی 5 دقیقه در روز! بعد از چند هفته حتما تغییر را در خود احساس خواهید کرد.