تفاوت تار آذری با تار شیرازی چیست؟ این سوال را هنرجویان مبتدی که میخواهند یادگیری تار را آغاز کنند زیاد میپرسند. همانطور که میدانید تار، سازی بسیار قدیمی و پرطرفدار است و افراد زیادی علاقه به یادگیری این ساز خوشنوا دارند. ساز تار در بسیاری از کشورها مانند ایران، آذربایجان، گرجستان و … وجود دارد. در این میان جالب است بدانید که این ساز به لحاظ شکل فیزیکی، نحوهی نواختن و نوع صدا، تقاوتهایی با تار اصیل ایرانی دارد. اگر مشتاق هستید که این تار را بیشتر بشناسید، در این مطلب قصد داریم که به مقایسه تار آذری و تار ایرانی بپردازیم.
تاریخچه ساز تار آذری و منشاء تفاوت تار آذری با تار شیرازی
به عنوان هنرجوی مبتدی که آموزش تار را به تازگی آغاز کردهاید، خوب است، اطلاعات کاملی دربارهی تار آذری داشته باشید. زیرا یکی از معروفترین انواع ساز تار در خاورمیانه، تار آذری است. میرزا صادق اسداوغلو معروف به صادق جان از موسیقیدانان معروف آذری بوده که در قرن 18 در شهر شوشا زندگی میکرده است. تار آذری حاصل تغییراتی است که صادق جان روی تار پنج سیم ایرانی به وجود آورد. آن زمان هنوز به تار ایرانی نیز سیم ششم اضافه نشده بود و این ساز 5 سیم داشت. با تغییراتی که صادق جان روی این ساز اعمال کرد، این ساز از نظر شکل، نحوهی نواختن و صدادهی تفاوتهای زیادی با تار ایرانی پیدا کرد. به همین دلیل به تار آذری، آذربایجانی یا قفقازی معروف شد؛ زیرا در منطقه قفقاز ساخته و تکامل پیدا کرد. این ساز، سازی زهی است و اندازهی استانداردی ندارد. اغلب در یک اندازه کلی کوچک برای کودکان و یک اندازه کلی بزرگ ساخته میشود و هرکس با توجه به وضعیت جسمانی خود تار موردنظرش را انتخاب میکند.
از جمله تغییراتی که صادق جان روی این ساز اعمال کرد، شامل موارد زیر میشوند:
- افزایش تعداد وترها؛
- تغییر شکل کاسه طنینی؛
- کم کردن حجم کاسه طنینی؛
- تغییر کوک؛
- تغییر شکل دسته؛
- تغییر شکل خرک؛
- تغییر شکل سیم گیر؛
- تغییر شکل شیطانک؛
- تغییر شکل مضراب؛
- تغییر نحوه اتصال دسته به کاسه؛
- تغییر شکل کل نوازندگی.
همانطورکه موسیقی ایران، برپایهی دستگاههای خاصی است، موسیقی آذربایجان نیز از مقامات تشکیل شده است. درواقع منظور از مقامات، مجموعهای منظم و دقیق از نغمهها، گوشهها و مقامهای مختلف است. تار آذری، مهمترین ساز در اجرای مقامات است. به همین دلیل کاربرد زیادی دارد و قابلیت تکنوازی، همراهی با آواز و همنوازی با سایر سازها را دارد.
در ابتدا، سازی که صادق جان ابداع کرد، 18 سیم داشت ولی به دلیل ایجاد فشار به خرک و پوست ساز، تعداد سیمها به 11عدد تغییر پیدا کرد.
بررسی تفاوت تار آذری با تار ایرانی
احتمالا تا به اینجا نیز با توجه به توضیحاتی که ارائه شد، متوجه برخی تفاوتهای تار آذری با تار ایرانی شدهاید. با اینحال، در این بخش به طور کامل و با جزئیات و با بررسی اجزای تشکیلدهنده تار آذری، به تفاوت تار آذری و تار شیرازی یا ایرانی میپردازیم.
کاسه طنینی
این ساز مانند تار ایرانی از دو قسمت کاسهی بزرگ (بویوک چاناق) و نقاره یا کاسه کوچک (کیچیک چاناق) تشکیل میشود. کاسهی طنینی تار آذری یک تکه و تقریبا کشیده است و در مقایسه با تار شیرازی کوچکتر و کمحجمتر است. پشت کاسه نسبت به تار فارسی، صاف و تخت است و همین مورد باعث میشود که نوازنده بتواند آن را به راحتی روی سینهی خود قرار دهد. جنس کاسهی طنینی این ساز از چوب توت سیاه است .
خرک
از دیگر تفاوت تار آذری با تار ایرانی، خرک ساز است. خرک تار آذری از تار فارسی بزرگتر و پهنتر است. علت پهن بودن خرک تار آذری این است که یازده وتر از روی آن عبور میکند. جنس این خرک از شاخ بزکوهی است.
دسته
دستهی تار آذری در مقایسه با تار فارسی قطورتر و پهنتر است و در زایده کوتاهی که از نقاره خارج شده است، فرو میرود. پشت دستهی این تار، هرمی شکل است. جنس دستهی این تارها از جنس چوب گردو است و البته روی بعضی از دستهها صدف کاری میشود و افرادی که حرفهای هستند مینوازند. روی دسته، 22 تا 24 دستان در فاصلههای مشخصی قرار گرفتهاند.
سرپنچه
از دیگر تفاوت تار آذری با تار شیرازی باید به تفاوت در سرپنجه اشاره کرد. سرپنجه تار آذربایجان که در ابتدای دسته قرار گرفته است؛ در مقایسه با سرپنجه تار شیرازی کوچکتر است. یعنی طول آن بیشتر و عرض آن کمتر است. سطح جانبی سرپنجه مانند تار ایرانی، دارای دریچه یا سوراخ است و شش عدد گوشی برای کوک کردن سیمها، روی آن نصب میشوند.
گوشی
از جمله تفاوت تار آذری با تار ایرانی، تعداد گوشیهایی است که سیمهای ساز به آنها وصل میشوند و برای کوک کردن تار به کار میروند. تار ایرانی شش سیم و متقابلا شش گوشی هم دارد و هر سیم به یک گوشی وصل میشود. ولی در تار آذری 9 گوشی در سرپنجه تار وجود دارد. شش گوشی در سطح فوقانی سرپنجه و سه گوشی در سطح پایینتر قرار دارند.

وتر
شاید بتوان گفت که مهمترین تفاوت تار آذری با تار ایرانی، در تعداد سیمها است. همانطور که پیشتر هم گفتیم، تعداد وترها (سیمها)، در تار آذری برخلاف تار فارسی یازده عدد است. شش وتر اصلی هستند که در سه گروه دوتایی با نامهای سفید، زرد و بم بسته میشوند. وتر هفتم، سیم باس است که ضخیمترین وتر تار آذربایجانی محسوب میشود. چهار وتر دیگر، سیم های زنگ یا چینگنه هستند که کارکرد آنها مانند سیمهای آلیکوت است. مشخص است که تعداد سیمها در نوع صدادهی ساز بسیار مهم است.
شیطانک
شیطانک، یک قطعهی استخوانی، باریک و کم ارتفاع به عرض دستهی تار و به ارتفاع 2 میلیمتری است که بین دسته و سرپنجه قرار میگیرد. تعداد شیطانکها در تار آذری با تار فارسی متفاوت است. برخلاف تار فارسی که یک شیطانک دارد، در تار آذربایجانی، چهار شیطانک وجود دارد. یک شیطانک اصلی که شش وتر اصلی از روی آن عبور میکنند و به دسته سرپنجه وصل است. سپس شیطانک دیگری قرار دارد که سیم باس از روی آن میگذرد و جزء شیطانک اصلی به شمار میرود. در نهایت دو شیطانک فرعی وجود دارد. جنس شیطانک اصلی و شیطانک سیم باس ازشاخ گاو ماده، استخوان قلم پای شتر است.
سیمگیر
سیمگیر تار آذربایجان از تار فارسی بزرگتر و پهنتر است و روی آن ده شیار برای نگهداری و اتصال وترها و بندخرک وجود دارد. جنس سیمگیرها از شاخ، آلیاژهای برنج و آلومینیوم است.
مضراب
برای نواختن و زخمه زدن به سیمهای ساز نیاز به مضراب است که از جنس شاخ گام میش یا مواد مصنوعی است. طول مضراب 5/2 سانتیمتر است. برای جلوگیری از لغزش مضراب در دست نوازنده، انتهای آن دارای شیارهای سطحی است. تفاوت مضراب تار آذری با تار ایرانی در مومی است که در تار ایرانی به کار میرود و تار آذری فاقد آن است.
تفاوت تار آذری با تار ایرانی در نحوه نواختن
نواختن تار آذری کاملا با نواختن تار ایرانی متفاوت است. در تار ایرانی نوازنده در حالت نشسته تار را به صورت افقی روی ران پا قرار میدهد، طوریکه دستهی تار و کاسهی طنینی طرف راست نوازنده قرار میگیرد. اما به دلیل تغییراتی که در شکل کاسهی تار آذری به وجود آمده، علاوهبر تقویت صدا ساز، برای نواختن، ساز روی سینه قرار میگیرد.
همانطورکه مطالعه کردید تار آذری یا آذربایجانی، تفاوتهای مهمی با تار ایران یا شیرازی دارد. به دلیل تغییراتی که صادق جان در این ساز ایجاد کرده، خود سازی مستقل به شمار میرود و علاوهبر شکل ظاهری، صدادهی آن نیز متفاوت است.
در نهایت اگر قصد یادگیری سریع تار آذری یا ایرانی را دارید میتوانید آموزش آنلاین را امتحان کنید. زیرا در این شیوهی آموزشی با حذف محدودیتها، روند یادگیری خود را سرعت میبخشید. از اینرو اگر به دنبال آموزش باکیفیت هستید، میتوانید روی آکادمی موسیقی آنلاین وب نوازان حساب باز کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، کافی است درخواست مشاوره رایگان دهید تا در اسرع وقت همکاران ما با شما تماس بگیرند.
خبرنامۀ وبنوازان را از دست ندهید!
هر هفته یک محتوای اختصاصی همراه با جدیدترین مقالات و نکات آموزشی موسیقی را برای شما میفرستیم.
سلام
میخوام تار یادبگیرم .موندم تار اذری بگیرم یا ایرانی دوست دارم هم اهنگ اذری بزنم هم فارسی
موندم لطفا راهنمایی کنید باتشکر
درود و وقت خوش
بسیار خوشحالیم که وب نوازان را انتخاب کردید. کارشناسان ما برای راهنمایی شما تماس خواهند گرفت.
خوب باشید