تاثیر موسیقی بر حیوانات مشابه تاثیر آن بر ما و سایر موجودات زنده است. حیوانات هم مثل ما موسیقی را دوست دارند و شکی در این موضوع نیست، زیرا همان گونه که یک موسیقی زیبا حال و هوای ما را دگرگون میکند و ما را به سرزمین رویاها و افکار خود فرو میبرد، حیوانات هم مطابق با هوش و غریزه ی از شنیدن صدای یک موسیقی زیبا لذت میبرند و از آن تاثیر میپذیرند.
آیا حیوانات از همه سبک های موسیقی لذت میبرند؟
افرادی که حیوان خانگی دارند، گاهی اوقات در تمام طول روز صدای موسیقی را از بلندگو پخش میکنند تا حیوان خانگیشان از صدای موسیقی لذت ببرد. اکثر این افراد فکر میکنند که اگر خودشان بتهوون دوست دارند سگ آن ها هم بتهوون دوست دارد یا اگر ترجیه میدهند موسیقی جاز گوش کنند گربه ی آن ها هم باید با لذت به صدای موسیقی جاز گوش دهد.
تحقیقات مدرن علمی نشان داده است که حیوانات به طور مستقیم از موسیقی تاثیر میپذیرند مثلا متناسب با ریتم و ملودی آهنگ ضربان قلبشان تغییر میکند و فشار خون آنها بالا و پایین میشود و با توجه به این تغییرات متوجه میشویم که حیوانات هم مثل ما سلیقه ی خاص خود را در موسیقی دارند.
مثلا گاهی اوقات اتفاق میافتد که زمانی که شما در حال گوش دادن به یک موسیقی راک هستید، گربه تان اتاق را ترک میکند و از منبع صدا دور میشود. اما زمانی که شما یک قطعه آرامبخش مثل یک قطعه آرام از چایکوفسکی میگذارید او آرام میشود و به صورت کاملا واضح شما متوجه میشوید که او از شنیدن این قطعه لذت میبرد.
موسیقی کلاسیک به خاطر ریتم و ساختارهای خاص خود به تولید سرتونین در مغز کمک میکند، سرتونین یکی از هورمون های مرتبط با احساس شادی در انسان ها و حیوانات است.
تاثیر موسیقی بر حیوانات
موسیقی به عنوان یکی از روش های درمانی برای بهبود سلامت روانی انسان ها مورد استفاده قرار میگیرد، به طوریکه این مهارت به عنوان شاخه ای از علم پزشکی و تحت عنوان موسیقی درمانی شناخته میشود. امروزه در طی تحقیقات جدید محققان پی برده اند که تاثیر موسیقی بر حیوانات مشابه تاثیر آن بر مغز انسان است و به همین دلیل اگر موسیقی را در فرکانس های خاصی تولید کنند میتواند حتی برای حیوانات هم جنبه ی درمانی داشته باشد.
آزمایش دیگری در رابطه با تاثیر موسیقی بر حیوانات انجام گرفت که نشان میداد، سگ هایی که دچار مشکلات حاد پزشکی شده بودند، مثلا در نواحی حساس بدن خود شکستگی داشتند یا از ناراحتی های گوارشی درد میکشیدند پس از 18 دقیقه گوش دادن به موسیقی ، درد آن ها تا 68 درصد کاهش پیدا کرد.
نمونه هایی از تاثیر موسیقی بر حیوانات در فرهنگ اقوام و ملل مختلف وجود دارد که از گذشته بین انسان ها فرهنگ سازی شده و مثل یک رسم باستانی انجام میگرفت. یکی از تاثیرات موسیقی بر حیوانات که همه ی ما در فرهنگ خودمان مشاهده کرده ایم، نی زدن چوپان در هنگام چرا برای گوسفندان است، زمانی که چوپانان در علفزار نی خود را در میآورند و شروع به نواختن میکنند، گوسفندان به آرامی و با اشتیاق در حوزه ی صوتی صدای نی باقی میمانند و از آن خارج نمیشوند. این مسئله نشان میدهد که آنان از این موسیقی لذت برده و به آن جذب میشوند.
تاثیر موسیقی بر گیاهان
ممکن است سوال عجیبی به نظر برسد، اما به نظر شما آیا گیاهان هم احساس دارند؟ آیا آن ها میتوانند از چیزی خوشحال یا ناراحت شوند؟ آیا گیاهان موسیقی را حس میکنند؟ شواهد علمی نشان داده است که تاثیر موسیقی بر گیاهان مثل تاثیر آن بر حیوانات است یعنی گیاهان هم میتوانند تحت شرایط خاص و با گوش دادن به موسیقی های زیبا بهتر رشد کنند.
البته گیاهان مثل ما و سایر حیوانات احساس ندارند، زیرا داشتن احساس نیازمند قابلیت دیگری به اسم هوش است. اما بدون شک گیاهان با وجود نداشتن هوش موجوداتی کاملا زنده هستند و به روش خودشان نسبت به محرک های بیرونی پاسخ میدهند. گیاهان نمیتوانند موسیقی را با گوش هایشان بشنوند اما میتوانند ارتعاشات آن را حس کنند و نسبت به آن پاسخ دهند، درست مثل زمانی که ریشه های گیاه ارتعاشات رودخانه را حس میکند و به سمت آن کشیده میشود.