انواع مدل های یوکللی برخلاف تصور بسیاری از هنرجویان بسیار متنوع اند به حدی که اگر در مورد انواع آن اطلاعی نداشته باشید در هنگام خرید ساز مناسب میتواند شما را سردرگرم و گیج کند. پس برای اینکه بتوانید یک خرید خوب و بدون پشیمانی داشته باشید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید تا با انواع مدل های یوکللی آشنا شوید.
تاریخچه یوکللی
ساز یوکللی یکی از سازهای زهی زیرمجموعه ساز گیتار است که 4 سیم دارد. تاریخچه ساخت این ساز به قرن نوزدهم بر میگردد. در سال 1870 مهاجران پرتغالی برای دست یابی به زندگی بهتر و فرصت های شغلی مناسب تر تصمیم گرفتند تا از زادگاه خود به سمت جزیره هاوایی عزیمت کنند. در آن سال حدود 25000 مهاجر پرتغایی در جزیره هاوایی ساکن شدند.
ساز کاواکینیو که در اصل یک ساز محلی پرتغالی است به سرعت در میان مردم هاوایی طرفداران زیادی پیدا کرد. به همین دلیل پرتغالی ها که اغلب کار نجاری انجام میدانند تصمیم گرفتند تا علاوه بر وسایل منزل، ساز موسیقی هم تولید کنند.
آن ها نوازندگان زبردستی بودند به همین دلیل با ادغام چندین ساز پرتغالی از جمله سازهای ماشتی و کاواکینیو و با الهام از ساز گیتار تصمیم به ساخت ساز جدیدی کردند. این ساز جدید همان یوکللی بود.
آوازه این ساز در قرن بیستم و زمانی که ساکنین آمریکا به مجمع الجزایر هاوایی رفتند در دنیا پیچید.
هزینه یوکللی نسبت به بقیه آلات موسیقی بسیار کم است و به دلیل اندازه کوچکی که دارد هم میتواند توسط کودکان نواخته شود و هم بزرگسالان.
انواع مدل های یوکللی از نظر اندازه:
انواع مدل های یوکللی از نظر اندازه به دو عامل بستگی دارد، اول اینکه فاصله ی بین پل و شیطانک ساز چقدر است و دوم طول ساز است که منظور ارتفاع کلی آن از بالای دسته تا پایین بدنه میباشد.
- یوکللی سوپرانو
- یوکللی کنسرت
- یوکللی تنور
- یوکللی باریتون
البته یوکلی از نظر اندازه و صدا دهی دو مدل دیگر با نام های باس و کنترباس هم دارد. اما از آنجایی که استفاده از آن ها رواج ندارد در مورد آن صحبت نمیکنیم. مدل سوپرانو از همه کوچک تر و باس از همه بزرگتر است.
کوک استاندارد یوکللی این گونه است: سیم اول «لا» ، سیم دوم «می» ، سیم سوم «دو» و سیم چهارم «سل». اما یوکللی باریتون کوک متفاوتی دارد و به این صورت کوک میشود: سیم اول «می» ، سیم دوم «سی» ، سیم سوم «سل» و سیم چهارم «ر»
یوکللی سوپرانو
گفتیم که یوکللی توسط مهاجران پرتغالی ساخته شد و به سرعت در هاوایی رواج پیدا کرد. آن ها در آن زمان تنها یک مدل یوکللی ساخته بودند و آن هم یوکللی سوپرانو بود. بقیه انداره های این ساز در سالهای بعد ساخته و معرفی شدند.
اندازه کوچک و صدای دلنشین یوکللی سوپرانو دلایلی هستند که این ساز را به یکی از محبوب ترین انواع مدل های یوکللی تبدیل کرده اند. تنها مشکلی که در رابطه با نوازندگی آن وجود دارد این است که به خاطر اندازه کوچک فاصله فرت ها از یکدیگر بسیار کمتر است و این مسئله میتواند برای افرادی که دست های بزرگی دارند دردسر ساز شود.
از طرفی این اندازه کوچک فرت ها باعث شده تا یوکللی سوپرانو به ساز مناسبی برای کودکانی که میخواهند گیتار یاد بگیرند تبدیل شود و در سالهای اخیر به عنوان یکی از سازهای اصلی در آموزش موسیقی به کودکان مورد استفاده قرار بگیرد.
با وجود صدای دلنشین و گوشنواز، حجم صدایی که سازهای سوپرانو تولید میکند از مدل های دیگر کمتر است اما این مسئله میتواند برای افرادی که میخواهند در مواقع تنهایی برای دل خودشان بزنند و بخوانند یک مزیت باشد.
اگر به دنبال یک ساز با کوک استاندارد و صدای زیبا برای فرزندتان هستید و نمیخواهید هزینه بسیار زیادی را صرف خرید ساز بکنید، این مدل بهترین و مناسب ترین انتخاب برای شماست البته به شرطی که فرت های کوچک این ساز اذیتتان نکند.
یوکللی کنسرت و تنور
به دلیل استقبال مردم، سازندگان یوکللی در ساز 1920 تصمیم گرفتند تا سازی تولید کنند که هم حجم صدای بیشتری داشته باشد و هم مشکل انگشت گذاری برای دست های بزرگ در آن برطرف شده باشد به همین دلیل سازهای کنسرت و تنور ساخته شدند. این دو ساز از نظر اندازه تفاوت کمی با هم دارند اما به دلیل بزرگتر شدن بدنه و فرت های پهن تر، هردوی آن ها صدای شفاف تر و بلندی نسبت به سوپرانو دارند.
یوکللی تنور و کنسرت علاوه بر تفاوت اندکی که در حجم صدای خود دارند در جنس صدا هم کمی متفاوت اند، صدای یوکللی تنور کمی پخته تر و حجیم تر از کنسرت است و قیمت آن هم به دلیل اینکه چوب بیشتری برای ساخته شدنش استفاده شده کمی بالاتر است.
اگر به دنبال یک ساز خوش دست و راحت برای شروع یادگیری میگردید میتوانید از صدای بلند و شفاف این دو مدل لذت ببرید.
یوکللی باریتون
همان طور که گفتیم، در میان انواع مدل های یوکللی باریتون و باس بزرگترین اندازه را دارند. یوکللی باریتون سازیست که با صدای متفاوت و اندازه نسبتا بزرگ طرفدار خاص خود را در دنیا موسیقی پیدا کرده است.
میدانیم که کوک یوکللی باریتون نسبت به مدل های دیگری که در خانواده یوکللی وجود دارند متفاوت است مثلا با گرفتن آکورد D Major که روی کوک استاندارد گرفته میشود روی یوکللی باریتون صدای آکورد G Major شنیده می شود.
نکته ای که باید در مورد این ساز بدانید این است که به دلیل کوک متفاوتی که دارد، آکوردها و آهنگهای متفاوتی هم دارد و همین مسئله شاید یافتن منابع آموزشی برای این ساز را با مشکل رو برو کند. اما با این وجود به خاطر صدای خاص و جذاب خود همچنان از محبوب ترین سازهای دنیا به شمار میرود.