اردشیر کامکار آبان ماه 1341 در سنندج متولد شد. از اعضای گروه کامکارها و نوازنده ی کمانچه، قیچک و ویولن است. در کودکی آموزش ویولن را تحت تدریس پدرش شروع کرد. بعد ها با عنوان نوازنده ی کمانچه و ویولن عضو ارکستر فرهنگ و هنر سنندج گردید. او در ابتدا قطعات ویولن ابوالحسن صبا را با کمانچه اجرا میکرد.
اردشیر کامکار در سال 1360 به تهران آمد و با گروه های عارف و شیدا و بسیاری از خوانندگان برجسته ی ایران شروع به همکاری کرد. وی مطالب تکمیلی در رابطه با ردیف سنتی ایران را نزد محمد رضا لطفی و پشنگ کامکار آموخت.
اردشیر کامکار همواره برای گسترش هرچه بیش تر قابلیت های ساز کمانچه تلاش کرده است. با استفاده از تکنیک های خاص ویولن و پوزیسین های ویولن بر روی ساز کمانچه چهره ای دیگر از این ساز به نمایش گذاشت. در همین راستا، قطعات استاد ابوالحسن صبا را در دو اثر به یاد صبا و بر تارک سپیده، به کمک کمانچه و ارکستر به اجرا درآورد. وی در قطعه ی «بر تارک سپیده»، با تکیه بر توانایی های خود دست به ابتکارات بدیعی زده و از این رهگذر کمانچه را به سازی فوقالعاده تأثیرگذار و وجد آور مبدل کرده است.
از ویژگی های او در نوازندگی کمانچه، میتوان به پوزیسیونهای ۷ به بالا و اجرای صداهای هارمونیک که این تکنیک ها مختص ساز ویولن میباشد و تقریباً برای ساز کمانچه به سختی قابل اجرا است اشاره نمود. ساز کمانچه ی او ساخته ی دست قدرت الله کردی است.
برخی از آثار اردشیر کامکار
از آلبومهای مستقل او میتوان ناشکیبا با خوانندگی همایون شجریان، راز نگاه، یقین گمشده و آلبوم بی غبار عادت که با هم نوازی شاگردش، شروین مهاجر عرضه شده را نام برد. معروف ترین اثر وی نیز آلبوم بیداد استاد شجریان به همراه پرویز مشکاتیان در سال ۱۳۶۴ میباشد. در سال ۱۳۹۴ جایزه بهترین آلبوم موسیقی ایرانی در سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر به اردشیر کامکار برای آلبوم یقین گمشده اهدا شد.
فعالیت ها
اردشیر کامکار نوازنده بسیاری از گروههای موسیقی بوده است و در آلبومهای بیشماری به عنوان نوازنده کمانچه، قیچک و دف حضور داشته است. از اردشیر کامکار آثاری برای تکنوازی و دونوازی کمانچه به صورت نت و لوح فشرده منتشر شده است که از جمله آنها می توان به «بی غبار عادت» و «بر تارک سپیده» اشاره کرد.
وی در زمینه تدریس کمانچه نیز فعالیت های گسترده ای داشته است و سعی کرده تا تکنیک های کمانچه نوازان کشورهایی چون ارمنستان و آذربایجان را بررسی کند و از آنها بهره گیرد. امروزه گروه بزرگی از نوازندگان حرفهای کمانچه از شاگردان اردشیر کامکار محسوب می شوند. اردشیر کامکار گروهی با نام خود دارد و با این گروه آثار زیادی را اجرا و ضبط کرده است.