اجزای اصلی گیتار را می شناسید؟ برای شروع آموزش این ساز آماده هستید؟ از جزئیات این ساز چقدر می دانید؟ در این مقاله در مورد اجزای اصلی گیتار از جمله سیم ها، فرت ها، گوشی و هر آنچه در صدادهی این ساز خوش صدا تأثیر دارند را گردآوری کرده ایم.
سیم های گیتار
نوازندگان حرفه ای گیتار می توانند به خوبی سیم ها را از هم تفکیک کنند. آن ها همچنین سیم های با کیفیت و سیم های ضعیف، سیم های کهنه و نو را با توجه به جنس صدایشان می شناسند. شما نیز به مرور باید به این مهارت دست پیدا کنید. اگر قصد تعویض یا خرید سیم برای گیتار خود را دارید باید به سه مورد مهم توجه و دقت کافی داشته باشید: سایز سیم، جنس هسته ی سیم، پوشش سیم گیتار. هر کدام را به اختصار توضیح می دهیم:
سایز سیم
در رابطه با سایز و اندازه ی سیم، منظور قطر سیم گیتار می باشد که بر نوازندگی شما تاثیر زیادی دارد. در بازار سایزهای استاندارد با نام های Light، Medium، Heavy وجود دارند. هر کدام از این سیم ها فشار متفاوتی به دسته ی گیتار وارد می کند. با توجه به این، اگر از اندازه های مختلف سیم استفاده کنید نیاز خواهید داشت که مجددا گیتارتان را رگلاژ کنید. با یک فشار و نیروی خاص که برای ارتفاع پل ، شیطانک ها و تراس راد مناسب است که با یک اندازه و سایز سیم همخوانی دارد پس از انتخاب یک سایز سیم مناسب خود، بهتر است همان را استفاده کنید و به فکر تغییر سایز سیم نباشید.
اگر بخواهیم از تأثیر صدای سایزهای مختلف سیم بر ساز گیتار بگوییم به طور کلی سیم های نازک تر با گیتار صدای زیرتر و سیم های ضخیم تر صدای بم تری را تولید خواهند کرد. توجه داشته باشید که به چه جنس صدایی علاقه دارید. اگر صداهای پرتر و به اصطلاح کلفت تری را دوست دارید سیم های ضخیم Heavy را برای گیتار خود انتخاب کنید و در نوازندگی سبکی مخصوص خود داشته باشید. و اگر به صداهای زیر و ظریف تر علاقه دارید سیم های Light را انتخاب کنید، می توان گفت با سیم های Light می توانید نوازندگی راحت تری تجربه کنید. همه چیز به علاقه ی خودتان بستگی دارد.
جنس هسته سیم
مورد مهم دیگری که برای انتخاب سیم باید به آن توجه کنید هسته سیم است. جنس سیم تاثیر مستقیم بر تن صدا و نیروی وارد بر گیتار دارد. همچنین اگر بخواهیم سیم های گیتار مقاومت خوبی در برابر پاره شدن داشته باشند باید با توجه به ضخامت سیم، سیمی را انتخاب کنیم که فلز قوی تری برای تحمل نیرو در آن استفاده شده باشد. انتخاب جنس سیم نیز کاملا بستگی به سلیقه ی شما و سایزی که در مرحله قبل برای سیم گیتارتان انتخاب کردید دارد. جنس سیم میتواند از استیل ضد رنگ، استیل نیکل اندود شده، نیکل کبالت، تیتانیوم، کروم، مس و… باشد. همچنین هسته ی سیم گیتار می تواند گرد یا شش ضلعی شکل باشد اما معمولا هسته های گرد محبوبیت بیشتری دارند ما نیز توصیه می کنیم در ابتدا هسته ی گرد شکل را انتخاب کنید.
پوشش سیم گیتار
امروزه برخی سیم ها در بازار موجود شده اند که دارای پوشش هستند و این پوشش عمر این سیم ها را بسیار افزایش داده است. پوشش این سیم ها باعث محافظت از سیم در برابر آلودگی، تجمع روغن، زنگ زدگی و… می شود. با توجه به تکنولوژی که در این سیم ها ایجاد شده است قیمت این سیم ها گران تر می باشد و مناسب نوازندگانی است که حاضرند مبلغ بالاتری برای سیم گیتارشان هزینه کنند اما کمتر با مشکلاتی نظیر تغییر صدای سیم رو به رو شوند. برندهای سیم های گیتار مختلفی در بازار موجود هستند که معروف ترین آن ها عبارت اند از : ارنی بال ، داداریو ، مارتین ، فندر ، دی آر DR ، الکسیر ، جی اچ اس GHS و… .
فرت ها
یکی از مهم ترین بخش های ساز گیتار که تأثیر بسزایی در صدادهی این ساز دارد بخش فرت، پرده یا بند می باشد. فرت ها میله های باریکی هستند که در دسته ی ساز فرو رفته و فینگربورد (چوبی که فرت ها روی آن کوبیده شده اند) ساز را به نیم پرده هایی تقسیم می کنند که جای نت ها را به نوازنده نشان می دهند. نوازنده با انگشت گذاری صحیح در این بخش ها، نت های درست و دلخواه می نوازد. نت های هر فرت در گیتار با نت مربوط به فرت قبلی و بعدی خود به اندازه نیم پرده موسیقی فاصله دارد. نت مربوط به هر سیم نیز با نت فرت اول همان سیم به اندازه نیم پرده از هم فاصله دارند. اجرای آکورد که یکی از کارهای اساسی گیتاریست ها می باشد، وابسته به فرت هاست.
گوشی ها
سیم های گیتار در سوراخ پایینی گوشی ها گره می خورند و با چرخش آن ها، سیم کشیده می شود و ساز را کوک می کنند. اگر گوشی های ساز جنس خوبی نداشته باشند به مرور زمان ممکن است کوک خالی کنند. در نتیجه بهتر است از ابتدا گیتاری انتخاب کنیم که کیفیت اجزای آن به قدری خوب باشد که در صدادهی آن دچار مشکل نشویم.