آریا در موسیقی اپرا بخش مهمی از نمایش است که شامل قطعات خاص و ملودیک با همراهی آواز های تکخوان بازیگران اصلی نمایش است. برای آشنایی بیشتر با آریا و سایر بخش های نمایش اپرا تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید:
درباره ساختار اپرا بیشتر بدانیم
قبلا در یک مقاله دیگر، مفصلا در مورد موسیقی اپرا و ویژگی های آن صحبت کردیم، اپرا به نمایش هایی گفته میشود که از همراهی آواز کلاسیک و موسیقی ساخته شده است. این نوع نمایش ها از قرن 17 میلادی در اروپا رواج پیدا کرد. موسیقی و آواز مهم ترین بخش این نمایش را به خود اختصاص داده اند.
خوانندگان اپرا در واقع همان بازیگران این نمایش هستند که با گریم و لباس های خاصی به روی صحنه میروند و داستان یا افسانه ای قدیمی را با فرم آوازی روایت میکنند. شاید بتوانیم بگوییم که علت به وجود آمدن این سبک ایجاد یک تجربه ی جدید برای مخاطبینی بود تا قبل از آن فقط شاهد آوازهای کلیسایی و نمایش های بدون موسیقی بودند.
ورود موسیقی به صحنه ی نمایش های تئاتر، ماننده یک معجره هر داستان ساده و معمولی را به یک تجربه ی احساسی عمیق و زیبا بدل کرد. قطعا دلیل اینکه اپرا هنوز هم به عنوان ارزنده ترین پدیده در موسیقی کلاسیک شناخته میشود همین موضوع است.
با گذشت زمان سبک های جدیدی از اپرا به وجود آمدند که فرم نمایشی خود را از دست دادند و فقط شامل اجرای آواز اپرا به همراه ارکستر سمفونیک بودند.
سه بخش اصلی هر نمایش اپرا
هر نمایش اپرا از سه بخش اصلی تشکیل میشود، «اروتور» ، «رچیتاتیف» و «آریا»
اورتور به بخش مقدماتی اجرا گفته میشود، در این قسمت از نمایش نغمه های اصلی نمایش بدون حضور بازیگران و خوانندگان نمایش به اجرا در میآید. زمان اجرای اورتور در بیشتر نمایش ها، همان زمانیست که پرده به سمت بالا حرکت میکند و کنجکاوی و هیجان در بیننده برانگیخته میشود.
رچیتاتیف یا همان رسیتاتیف یکی از اصلی ترین بخش های اپراست. این اصطلاح برای مکلماتی که بین بازیگران به صورت گفت و شنود اجرا میشود گفته میشود. به طور معمول رچیتاتیف فقط توسط خوانندگان و بدون ازکستر اجرا میشود اما در برخی سبک های اپرا مانند اپرای فرانسوی ، خواننده با همراهی ارکستر شروع به خواندن میکند که به آن «رچیتاتیف آکومپانیه» میگویند.
و اما میرسیم به مهم ترین بخش در موسیقی مخصوص اپرا، یعنی همان «آریا». همان طور که تا الان متوجه شده اید نمایش های اپرا تلفیقی از موسیقی، آواز و نمایش هستند. و محبوب ترین و جذاب ترین بخش از این موسیقی که طرفداران زیادی هم دارد آریا است. در ادامه با آریا بیشتر آشنا میشویم:
اصطلاح آریا در موسیقی به چه معناست؟
اصطلاح آریا در موسیقی یک واژه ی قدیمی ایتالیایی است که مخفف شده ی کلمه ی «آریتا» میباشد. این واژه برای توصیف قطعات موسیقی به کار میرود که برای همراهی با آوازهای تکخوان اپرا ساخته شده اند. ویژگی بارز آریا ریتم ملودیک و آرام آن است که به مکمل جذابی برای آواز بازیگران تنبدیل شده است. این قطعهات در بیشتر مواقع توسط یک ارکستر سمفونیک اجرا میشوند و مهم ترین نقش را در خاتمه دادن به نمایش بر عهده دارند.
معمولا در یک اپرا تعداد زیادی آریا وجود دارد، آریا در بیشتر نمایش ها مهم ترین و محبوب ترین قسمت های اجرا هستند زیرا در این قسمت ها ملودی های ریتمیک به همراه تکخوانی بازیگر اصلی به اجرا در میآید و خواننده توانایی و تسلط خود را با یک اجرای بی نقص به رخ تماشاگران میکشاند.
آریا در بین علاقمندان به موسیقی کلاسیک آن قدر محبوب است که در برخی مواقع خوانندگان کنسرت هایی برگزار میکنند تا با همراهی ارکستر فقط بخش های آریا در یک نمایش اپرا را اجرا کنند.
البته فکر نکنید که آریا فقط مخصوص موسیقی اپرا است. درست است که بزرگترین و مشهورترین قطعات آریا برای اجرا در نمایش های اپرا نوشته شده بودند. اما همچنان برخی از آهنگسازان خلاق و هنجار شکن تلاش کردند تا این موسیقی را برای سبک های آوازی غیر اپرایی هم استفاده کنند.